Nu de wederopbouw van Sint Maarten langzaam op gang komt, is het de vraag of het land die last alleen kan dragen? De miljoenenschade die het heeft opgelopen kan het land niet alleen dragen. Wie is verantwoordelijk voor wederopbouw? En wie gaat het betalen?

Volgens hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst is in eerste instantie het land zelf aan zet. In dit geval Sint Maarten. “Maar omdat het een zwakke staat is zal de VN de voortrekkersrol nemen. Al geven die waarschijnlijk de bal weer terug aan Nederland, omdat het binnen het koninkrijk is.” 

Begroting

Vervolgens komt de vraag wie de wederopbouw moet gaan betalen. "Sint Maarten is een apart land in het Koninkrijk en de inkomsten bestaan voor 80% uit toerisme", aldus Raymond Gradus. Hij is van het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft).  

Zijn beeld over de financiële veerkracht van het eiland is somber. “Sint Maarten heeft een jaarlijks overheidsbudget van ruim 200 miljoen euro. Als je bedenkt dat orkaan Luis in 1995 naar de huidige maatstaven 1,3 miljard euro schade heeft veroorzaakt (destijds 2 miljard gulden), dan is het geen gewaagde veronderstelling dat de huidige schade op Sint Maarten ook in de miljoenen gaat lopen.”

Politiek

Zo ligt er dus een enorme politieke vraag voor het nieuwe kabinet. André Bosman (VVD) wil voornamelijk goederen sturen en geen geld. “Als je geld stuurt moet men daar weer dingen aanschaffen die we ook meteen hadden kunnen sturen. Daarnaast is het maar de vraag of het geld op de juiste plaats terecht komt. Daarom wil ik wel garanties van de overheid van Sint Maarten voordat we geld overmaken.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.