De schade op Sint Maarten door orkaan Irma is nog altijd enorm. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken is er naartoe om te praten over de wederopbouw en over een paar dagen zullen ook de koning en koningin het eiland bezoeken. Maar ook ‘gewone mensen’ reisden af, omdat ze familie hebben op Sint Maarten of omdat ze om andere redenen wilden helpen. Zoals Michel Williams, hij ging samen met zijn broer naar het eiland om te helpen en hij is net terug.

"De schade is gigantisch," vertelt Williams. Ook zijn ouders zijn getroffen. "De helft van het dak van mijn moeder is er afgewaaid. Mijn vader woont aan het strand. Bij hem is een hele verdieping verdwenen.’ Vooral het verschil tussen het Nederlandse en Franse gedeelte van het eiland viel hem op. ‘De Nederlandse marine heeft echt al ontzettend veel gedaan."

Williams is geboren en getogen op het eiland. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Nederland om te studeren. Inmiddels werkt hij op de ICT-afdeling van het UMC Utrecht. In de dagen dat orkaan Irma over Sint Maarten raasde, stond hij doodsangsten uit. "Ik was zo bezorgd. Ik heb dagen niet kunnen functioneren." Zodra er weer vliegtuigen op Sint Maarten konden landen, vertrok Williams naar zijn familie op het eiland.

Wederopbouw

Williams hielp drie weken lang met de wederopbouw. "We hebben pijpen aangelegd voor de watertoevoer en vooral veel puin geruimd. Maar in de avond gingen we ook naar de pub of biljart spelen. Het was belangrijk om ook je zinnen te verzetten. Om de mensen ook op emotioneel vlak te steunen. Behalve materieëe schade is er ook veel psychische schade."

Ook de vereniging van Psychologen op Sint Maarten, APAP, zegt dat er meer rekening gehouden moet worden met psychische klachten als gevolg van orkaan Irma. In een brandbrief aan het ministerie van Gezondheid, Sociale Zaken en Arbeid zegt de vereniging dat rond de dertig procent van de bevolking van Sint Maarten ernstige psychische klachten heeft gekregen.

William herkent dat beeld. "Ik was zelf twaalf jaar toen ik orkaan Luis meemaakte. Nu ik weer terug was op het eiland kreeg ik die beelden terug. Vooral de geur van het ‘orkaanwater’ riep veel herinneringen bij me op. Dat heeft zo’n indringende geur. En dat ruik je overal."

Toch is Williams optimistisch. "De wederopbouw zorgt ook voor een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen probeert elkaar te helpen." Volgens hem is het belangrijk dat Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima het eiland bezoeken. "De bewoners kunnen alle steun gebruiken. Het is belangrijk dat het koningspaar hun betrokkenheid laat zien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.