De bewoners van Sint Maarten wachten nog steeds op het grote geld voor de wederopbouw van hun eiland, dat in september grotendeels verwoest werd door orkaan Irma. Maar die hulp kan nog wel op zich laten wachten. Nederland wil alleen te hulp schieten als Sint Maarten akkoord gaat met een zogenaamde integriteitskamer. Die moet namelijk de geldstromen controleren en corruptie bestrijden. Daarnaast wil Nederland tijdelijk de grensbewaking overnemen.

Demissionair minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) eist dat Sint Maarten voor 31 oktober ingaat op deze eisen. Maar de premier van Sint Maarten, William Marlin, voelt daar niets voor. Volgens Marlin kan de komst van dit controle-instrument niet vóór het aflopen van het ultimatum worden toegezegd. Dat zegt hij in een brief die hij dit weekend naar Den Haag stuurde.

Bas Roorda, voormalig topambtenaar op het ministerie van Financiën op Sint Maarten, denkt dat er iets anders achter zit. "Het heeft niks met die deadline te maken. Als Marlin had gewild, had hij dit al veel eerder kunnen organiseren. Marlin ziet het gewoon niet zitten om door de Nederlanders te worden gecontroleerd."

Volgens Suzanne Koelega, correspondent voor The Daily Herald, de grootste krant van Noord-Oostelijke Caribische eilanden, kijken mensen op Sint Maarten halsreikend uit naar de hulp in Nederland. "De hulp is hard nodig. De economie moet weer op gang gebracht worden en veel mensen hebben nog geen dak boven hun hoofd."

Volgens Roorda en Koelega zijn er nu verschillende scenario's mogelijk. Roorda: 'Ons kabinet is nu demissionair, daarom loopt dit hele proces nu ook vertraging op. De grote vraag is of de aankomend staatssecretaris van koninkrijksrelaties, Raymond Knoops (CDA), beoogd minister Kajsa Ollongren gaat voorstellen een zogenaamde ‘Algemene maatregel van Rijksbestuur’ af te kondigen. Die zet de regering van het autonome Sint-Maarten dan tijdelijk buiten spel.

Volgens Koelega zal Den Haag allereerst aansturen op een compromis. "Een ander scenario is dat de coalitiepartij Marlin niet langer zal steunen en dat Marlin ten val komt. Het is afwachten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.