De superorkaan Irma heeft de afgelopen uren flink huisgehouden op de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Met name Sint Maarten werd getroffen door het oog van de orkaan die over het eiland trok. Er kwamen windstoten van 350 km per uur voor. Wat zijn de gevolgen van deze tropische storm? En wat doet Nederland om te helpen?

Aan zee

Vlak voor de storm uitbrak is Aldert Frik, een apother die op het eiland Sint Maarten woont, gaan schuilen bij een vriend thuis. Zijn huis aan zee was niet veilig voor de storm. "Zelfs dit huis trilt van alle kanten en we horen constant dingen die tegen het huis aan knallen. Het waait en regent echt verschrikkelijk hard." 

1995

Paul Martens, bestuursvoorzitter van het Rode Kruis en van de rampenbestrijding op Sint Maarten is toevallig in Nederland, vanwege het 150-jarige bestaan van het Rode kruis, maar woont normaal gesproken op Sint Maarten. "Op zich had ik liever daar willen zijn om mijn collega's en vrijwilligers van het Rode Kruis te kunnen ondersteunen maar aan de andere kant kan ik nu heel veel informatie leveren voor deze kant van de oceaan."

Martens was in 1995 ook al op het eiland toen daar de heftige orkaan Luis woedde. Sindsdien is er volgens de Martens wel het een en ander veranderd. "Bewoners van het eiland en bedrijven zijn sindsdien stevigere huizen gaan bouwen, dus ze zijn wel iets beter bestand tegen zo'n orkaan dan nu." Hoe erg de schade nu is, is in dit stadium volgens Martens moeilijk te zeggen. 

Noodhulp

In samenwerking met Nederland worden er vanaf Curaçao hulpacties in gang gezet. Peter Jan de Vin, brigadegeneraal der mariniers in het Caribisch gebied, vertelt over de acties die worden ondernomen. "Ik heb op de bovenwindse eilanden drie commandaposten in laten richten. In de aanloop van orkaan Irma hebben we al mensen en middelen die kant op gestuurd. Er zijn collega's op alledrie de eilanden. Op dit moment varen twee schepen met hulpmiddelen ernaartoe". Zodra de storm gaat liggen,  zullen ze ook meehelpen met het in kaart brengen van de schade op het eiland. 

Kaart

Via deze link kan je de voortgang van de koers van orkaan Irma bekijken. In onderstaande video is te zien hoeveel schade de orkaan momenteel aanricht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.