De Caribische eilanden Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten maken zich op voor storm Irma. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een orkaan van de categorie 5, de zwaarste categorie.

Daarmee is #Irma nu al een veel zwaarder dan orkaan #harvey. Die bereikte een maximum van 215 kilometer per uur. 

Tijdens het interview met Marco Verhoef komt de weerman erachter dat #Irma is opgeschaald naar de vijfde categorie.

De Caribische eilanden krijgen hulp van het kabinet. Honderd Nederlandse militairen zijn vanaf Curaçao en Aruba op weg naar de eilanden. Ook volgen er twee schepen met extra militairen en hulpgoederen. Doel: de schade zoveel mogelijk beperken en de gevolgen zo snel mogelijk verhelpen.

Toch weten de eilanden wat ze te wachten staat. Vandaag is het precies 22 jaar geleden dat ze werden getroffen door orkaan Luis. Die bereikte windsnelheden van 215 km per uur. Daarmee was het de zwaarste orkaan die de eilanden ooit hebben meegemaakt. Op Sint Maarten vielen er toen 4 doden, 30 gewonden en raakten er 2000 mensen dakloos.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.