Het kabinet trekt 3 miljoen euro uit voor een team van taalexperts die ambtenaren moeten gaan helpen begrijpelijker te schrijven. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken wil er zo voor zorgen dat meer mensen de communicatie van de overheid snappen.

In 2002 maakte de toenmalige partijvoorzitter van de VVD, Bas Eenhoorn zich ook al druk over communicatie door politici. Hij verzocht lijsttrekker Hans Dijkstal meer in jip-en-janneketaal uit te leggen waar de VVD voor stond, maar dat liep niet helemaal volgens plan.

'Weg van de Haagse woorden'

"De campagne was spannend, politici gebruikten onbegrijpelijke woorden en redeneringen voor mensen die niet tenminste academisch gestudeerd hadden. Wij hadden afgesproken om campagne te gaan voeren met eenvoudig woordgebruik, weg van verhullende, typisch Haagse woorden. Dat lukte niet, dus heb ik gezegd: 'laten we een voorbeeld nemen aan Annie M.G. Schmidt met Jip en Janneke.'"

Volgens Eenhoorn werd dat helemaal verkeerd opgepakt. "Sommige mensen dachten dat ik een soort straattaal of kleutertaal bedoelde. Maar wie Jip en Janneke leest, weet dat dat staat voor heldere, duidelijke, begrijpelijke taal."

Lees ook

'20 procent niet taalvaardig'

Eenhoorn is het ermee eens dat vandaag de dag politici nog steeds meer heldere taal moeten gebruiken. "Zo'n 20 procent van de Nederlanders is niet taalvaardig, en we schatten dat zo'n 12 procent zelfs helemaal niet kan lezen. Dan is duidelijk dat we ons veel meer in moeten spannen om duidelijkere taal te gebruiken."

Eenhoorn vindt het daarom ook goed dat daar nu een speciale brigade voor is aangesteld, maar vindt ook dat ambtenaren kritisch naar zichzelf moeten kijken. "Eerlijk gezegd: wie niet in staat is om een ingewikkeld probleem op een eenvoudige wijze uit te leggen aan iemand, begrijpt waarschijnlijk zelf niet waar die mee bezig is."

Overheid zet taalbrigade in - Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.