"De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer is te gezapig, te afwachtend en te bang om echt stelling te nemen." Deze kritiek wordt geuit door zes afdelingen van de PvdA. Michiel Emmelkamp, coördinator van de recent in het leven geroepen groep Linkse Vernieuwing, legt in EenVandaag uit waar deze kritiek vandaan komt.

De partij functioneert nu te algemeen, de club moet weer een duidelijk links smoelwerk krijgen, vinden de zes afdelingen. De jongerenafdeling van de PvdA, de Jonge Socialisten, deelt de mening van de afdelingen. Gewoon “peper in de reet”, zegt voorzitter Rick Jonker van de JS.

Het is niet de eerste keer dat leden van de sociaal-democraten in opstand komen tegen het hogere kader. In de jaren zestig lukte het tientallen jonge PvdA’ers invloed te verwerven en hun eisen er doorheen te drukken. Eén van hen was Jan Nagel, die nu voor 50Plus in de Eerste Kamer zit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.