Het gaat goed met de economie en met de arbeidsmarkt, althans: er zijn banen genoeg. Vanochtend hoorden we op Radio 1 al over de vraag naar buschauffeurs, en ook in de binnenvaart blijken er volop banen. Nu dreigt er alleen een tekort aan personeel om al die vacatures te vullen.  

Rem op groei economie

Met name praktische beroepen lijken te lijden te hebben onder de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven willen graag mensen aan zich binden, maar die mensen zijn er nog niet. Dat probleem remt dan weer de groei van de economie. Nic Vrieselaar van RaboResearch, de onderzoekstak van de Rabobank, waarschuwt hiervoor

Technische studenten

Ook bij opleidingen is deze trend waarneembaar. Folkert Potze is sector directeur techniek bij het ROC Nijmegen en hij ziet dat bedrijven volop interesse hebben in zijn studenten. Het probleem is echter dat er veel te weinig studenten zijn. Opnieuw: volop werk, maar te weinig mensen. “Bedrijven zitten te springen om studenten. Ze vragen ons of ze niet voor een deel hun opleiding bij die bedrijven kunnen volgen, bijvoorbeeld in weekenden.” Potze ziet een toename van studenten die naar HBO opleidingen gaan, maar op MBO-niveau is de groei er veel minder. "Als we 1 à 2 procent groeien is dat mooi." De vraag naar werk in de technieksector is echter veel groter.

Een gevolg hiervan is dat er banen verdwijnen die we hier wellicht niet meer terugkrijgen doordat deze zijn ge-outsourcet. Zo zijn er IT-bedrijven die hun werk al naar Roemenië hebben verplaatst.

Hovenier

HovenierVerslaggever Joris Kreugel reisde af naar Schalkwijk, en sprak met een hovenier van Van Jaarsveld-hoveniers. Hij vertelt over zijn passie en hoe hij aankijkt tegen de huidige generatie die ‘liever lui is dan moe’. "Het is lastiger om nieuwe hoveniers aan te trekken. Al maanden staat er een vacature open, maar opgevuld is die nog altijd niet."