Alle kluisverklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros in liquidatieproces Passage liggen op straat. De ruim 450 pagina’s tellende biecht en de details rond de deal verschijnen in boekvorm: ‘De Ros Tapes’.

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink maakt het dossier over de omstreden deal met ‘De Ros-Tapes’ in een klap openbaar. Eerder lekten al wel fragmenten uit. Tijdens een zitting van het liquidatieproces toonde het Openbaar Ministerie zich daar zeer geërgerd over. Het OM riep daarom op tot terughoudendheid omdat de waarheidsvinding in het monsterproces schade zou oplopen. 

Het is niet voor het eerst dat verklaringen uit een belangrijk dossier volledig gepubliceerd worden. In mei 2006 verscheen het boek ‘De Endstra-tapes’. Deze publicatie omvatte de volledige transcriptie van de achterbankgesprekken die de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) voerde met de geliquideerde Amsterdamse vastgoedondernemer Willem Endstra. De erven Endstra probeerden publicatie te voorkomen. Het Landelijk Parket noemde het destijds ‘zeer kwalijk dat stukken uit het procesdossier door derden in boekvorm zijn uitgegeven, met name omdat de zaak nog onder de rechter is’. 

Kroongetuige Ros

‘Moordmakelaar’ Ros werd in eerste aanleg veroordeeld tot 30 jaar cel voor zijn rol in Passage, onder andere voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Door zijn biecht halveert hij nu zijn celstraf en komt hij in een getuigenbeschermingsprogramma terecht. De deal met deze nieuwe kroongetuige zorgt voor grote commotie onder verdachten en advocaten in Passage. Hij zou tegenstrijdig verklaren en wordt door onder andere Dino S. ‘kroonleugenaar’ genoemd. 

En dan is er nog de precieze rol van Fred Ros bij de liquidatie op topcrimineel Cor van Hout. EenVandaag citeerde eerder uit een proces verbaal waaruit blijkt dat de politie veel aanwijzingen heeft dat Fred Ros directe betrokken is bij deze moord.

Stap dichter bij opdrachtgever

In zijn verklaringen ontkent de kroongetuige nu dat ie op de rode moordmotor heeft gezeten, in januari 2003. Maar volgens oud-korpschef Joop van Riessen was Fred Ros al snel na de liquidatie bij de recherche in beeld. Laura van Hout, de zus van Cor van Hout, is blij met de verklaring van Fred Ros: "Ik kan die man wel zoenen. Dat meen ik echt. Ook al heeft hij de trekker overgehaald. Door deze verklaring, of het nu wel of geen lieverdje is, komen ze weer een stapje dichter in de buurt bij de opdrachtgever. En dat is het belangrijkste."

In zijn verklaringen zegt Fred Ros dat Willem Holleeder en Dino S. de opdracht hebben gegeven om Cor van Hout te vermoorden.

Keiharde crimineel

Wie is deze Fred Ros en is zijn verhaal betrouwbaar? Insiders omschrijven hem als een keiharde crimineel en afperser. Neem zijn werkzaamheden in de autobranche. Criminelen rijden graag rond in een mooie dure wagen. Maar wat nu te doen als je een strafblad hebt, gesignaleerd staat bij de politie of alleen cash wil betalen? Fred Ros helpt je, met behulp van Total Trust, autodealer te Assen.

Fred Ros, hij verlinkte al zijn oude maten. Zijn verklaringen zijn van groot belang in Passage, maar ook in dossier erbuiten. Vanavond in EenVandaag, Laura van Hout, de zus van de vermoorde Cor van Hout. De liquidatie op haar broer is nog altijd onopgelost. (Bekijk rechtsboven op deze pagina alvast een fragment).

We spreken verder met beroepscrimineel George van Dijk die naar verluidt op Ros’ dodenlijst staat. En Anna Korterink die met haar vader Hendrik Jan ‘De Ros Tapes’ bemachtigde, bewerkte en uitbrengt. 

'Niet gelukkig'

De advocaten van verdachten Dino S. en Ali A. zijn niet gelukkig met de openbaarmaking  van de kluisverklaringen van Fred Ros: 'Het politieonderzoek naar aanleiding van de verklaringen van Ros is nog gaande en de waarheidsvinding op zitting moet daarnaast nog plaats vinden. Wij vrezen dat die ernstig kan worden belemmerd door integrale publicatie van de kluisverklaringen op dit moment', zegt advocaat Christian Flokstra.

Hij heeft het OM verzocht om al het mogelijke te doen om verdere verspreiding van de publicatie tegen te gaan. Om 14.00 uur in Radio EenVandaag een gesprek met Flokstra.

update
clock 21-10-2014 17:05

OM start kort geding

Het Openbaar Ministerie Hoger Beroep dat liquidatieproces Passage behandelt, laat EenVandaag weten een kort geding aan te spannen tegen de publicatie van het boek 'De Ros Tapes'. Het OM noemt het 'zeer kwalijk' dat de verklaringen worden gepubliceerd en vindt dat het een behoorlijke procesgang in de weg staat. 

Ook Dino S. en Ali A. voegen zich in het kort geding tegen misdaadjournalist Korterink en zijn uitgever, zo maakten hun advocaten bekend. Dino S. en Ali A. hebben hetzelfde belang als het OM, aldus de advocaten.

update
clock 21-10-2014 22:43

Publicatie boek Ros opgeschort

De rechtbank in Zutphen heeft dinsdagavond in een kort geding bepaald dat het boek met de verklaringen van Fred Ros voorlopig niet mag verschijnen.

Het OM had een kort geding aangespannen om verschijning te voorkomen. De rechter heeft bepaald dat "de verstorende werking die deze gedetailleerde publicatie kan hebben in de strafzaak Passage" voldoende reden was om de 2.500 exemplaren van het boek bij de distributeurs terug te halen.

'Hij is als een dolle hond afgemaakt.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.