Dit weekend zijn alle ogen gericht op supporters van voetbalverenigingen. Houden zij zich niet aan de coronamaatregelen in de voetbalstadions, dan ligt spelen zónder publiek weer op de loer. Met als grote verliezer: de voetbalclubs zelf.

Gaat het weer mis, dan is spelen zonder publiek voor minister Tamara van Ark van Sport een reeële optie. Voetbalbond KNVB is verrast door de waarschuwing van van Ark. "Wij hebben juist goede afspraken met de overheid hoe we voetbal veilig en verantwoord in stadions kunnen organiseren", zeggen ze in een persbericht.

Alles uit de kast

Voetbalclubs trekken alles uit de kast om te voorkomen dat het uit de hand loopt, zoals eerder deze week met supporters van Willem II in Tilburg en bij de wedstrijd Feyenoord-FC Twente vorige week. In beide gevallen stonden supporters erg dicht op elkaar en werd er uit volle borst gejuicht. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam waarschuwde Feyenoord erna ook al voor vergaande maatregelen zoals spelen zonder publiek.

Bij de wedstrijd tegen ADO komende zondag worden ruim 400 stewards ingezet door Feijenoord, die erop letten of de supporters op anderhalve meter van elkaar blijven. Om de supporters te doordringen van het naleven van de regels heeft de club alle supporters een brief gestuurd en in een video doet oud-speler John de Wolf een oproep.

Oud-voetballer John de Wolf roept supporters op zich aan de coronamaatregelen te houden bij voetbalwedstrijden.

Faillissementen niet uitgesloten

Voetballen zonder publiek is een angstbeeld voor kleinere voetbalclubs die in de Eerste Divisie spelen. Begrijpelijk, vindt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers. "De pijn is verschrikkelijk groot. Het risico bestaat dat er clubs gaan omvallen. Dat zijn voornamelijk clubs in de lagere regionen. Grotere clubs hebben al veel seizoensverkoop en sponsoring binnengekregen, maar kleinere clubs zijn veel afhankelijker van de horeca-inkomsten en de losse verkoop. Voor hen vrees ik het ergste."

De financiële situatie van een aantal clubs in de Eerste Divisie was voor de coronacrisis al niet florissant. "Bij een aantal clubs staat het water al aan de lippen en zij lagen voor corona al aan het infuus van de gemeente. Zij moeten ieder dubbeltje omdraaien. Als de verkoop van tickets dan wegvalt, is dat een financiële ramp."

Lees ook

Catastrofe voor kleine clubs

Een van de clubs die een verbod op publiek bij voetbalwedstrijden vreest is Top Oss. "Het is catastrofaal als we zonder publiek moeten gaan spelen. Dan gaan er beslist clubs failliet", zegt directeur Peter Bijvelds. "Het directe gevaar is nu de kaartverkoop, maar op langere termijn lopen de sponsorinkomsten terug. Als sponsoren afhaken is het gedaan."

Dat twee incidenten bij grotere clubs nu mogelijk de toekomst bepalen voor 100 clubs, vindt hij zuur. "Wij worden omwille van deze incidenten als sector in een kwaad daglicht gesteld, terwijl er kosten noch moeite worden gespaard om het zo goed mogelijk te doen. Getuigd voor mij van een grote onrechtvaardigheid." Hij vindt de KNVB aan zijn zijde. De voetbalbond wijst op alle wedstrijden waar het goed gaat en vindt dat de voetbalbranche haar verantwoordelijkheid heeft gepakt. "We zien enorm veel inzet bij de clubs. Die inzet moet je niet bestraffen maar belonen", aldus directeur betaald voetbal Eric Gudde in een persbericht.

"De pijn is verschrikkelijk groot. Het risico bestaat dat er clubs gaan omvallen", zegt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers.

'Je steunt je club als je je gedraagt'

Olfers hoopt, met de clubs, dat de voetbalwedstrijden dit weekend zonder incidenten verlopen. "Ik ben zelf ook supporter en als jouw cluppie wint, dan wil je dat uiten, dat is een natuurlijke emotie. Het is heel lastig om dat tegen te houden.

"Ik hoop dat alle supporters dat dit weekend wel doen, want je steunt je club ermee als iedereen zich gedraagt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.