Je kent de filmpjes: gisteravond werd er gereld in verschillende steden. Maar er waren ook steden waar het juist rustig bleef. Supporters van voetbalclubs riepen op om rustig te blijven. "Ik ben ermee begonnen", zegt Melvin van de Eagles B-side.

"Go Ahead was de eerste die de aanhang oproep om rustig te blijven en om niet te gaan rellen. En toen zag je dat steeds meer clubs zich erbij aansloten om zo achter hun eigen stad te gaan staan", zegt Melvin Klomp, lid van de Go Ahead Eagles B-side. Samen met Vak 19 vormen zij de harde kern van de profclub uit Deventer. Uiteindelijk telde hij twintig supportersgroepen die in een statement hun aanhang opriepen niet te gaan rellen in hun eigen stad.

Deventer heel gebleven

Klomp verwacht dat zonder het statement het tot rellen was gekomen, ook in Deventer. "Het werd zoveel gedeeld op facebook, mensen hadden er zoveel respect voor. Je hebt er toch altijd gekken tussen zitten die de boel verstieren", zegt hij met volle overtuiging dat ook die hardere elementen door het bericht zijn bereikt. "We hebben Deventer veel bespaard", voegt hij er aan toe.

Burgemeester König van Deventer, tweette vanochtend zijn dank richting de B-side. Daar is Klomp blij mee. "Dat is echt top, dat een burgemeester daar begrip voor heeft."

Enschede

Dat de Go Ahead-fans niet altijd lieverdjes zijn, blijkt uit het feit dat de gemeente er vanuit ging dat sommigen van hen betrokken waren bij de rellen in Enschede op zondag. Als dank voor de 'hulp' zouden Enschedeërs naar Deventer komen om daar te helpen 'demonstreren'.

Klomp weet daarvan. "Wie het waren weet ik niet, maar het zal best dat sommigen daar heen zijn gegaan. Als het maar niet hun eigen stad is, he? Denk ik dan." In 2007 gingen Go Ahead-fans wel degelijk in het centrum van hun eigen stad op de vuist. Dat is volgens Klomp niet te vergelijken. "Toen werden we uitgedaagd door Ajax-fans tijdens een oefenwedstrijd. Dat was dus eigenlijk gewoon het beschermen van onze eigen stad."

Lees ook

Burgemeester werkt samen met supporters

"Je hart smelt als je hoort dat voetbalfans zich zo inzetten. Ze staan niet alleen voor hun eigen club, maar ook voor de stad. En dat is de overeenkomst die je als burgemeester met ze hebt. Je wil allebei die stad verdedigen", zegt Guusje Ter Horst, voormalig burgemeester van Nijmegen, geboren in Deventer en oud-minister van Binnenlandse Zaken.

"Ik heb als burgemeester altijd contact gehad met de harde kern. De meeste brugmeesters worden uitgefloten, denk maar aan Halsema door Ajax bij het uitreiken van een prijs. Dus er is een haat-liefde-verhouding. Maar voetbalclubs zijn heel belangrijk in de stad, als bindende factor."

Eensgezindheid

Vanmiddag geldt er in Den Bosch en Zwolle een noodverordening omdat er weer wordt opgeroepen om te gaan rellen. Vanaf 18.00 uur is er in Zwolle een noodbevel. Met noodverordeningen kan de politie makkelijker preventief fouilleren.

"Het is nu heel duidelijk dat de meeste supporters van de harde kern zeggen: blijf van onze stad af", zegt Ter Horst. "De eensgezindheid is groot."

Melvin Klomp in gesprek met verslaggever Laura Kors en oud-burgemeester Guusje Ter Horst over het contact tussen de harde kern van de voetbalclub en de burgemeester.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.