Als we het tij niet keren ligt de ic binnen 2 weken vol en blijft de reguliere zorg niet intact. Hiervoor waarschuwt het RedTeam, dat de overheid kritisch volgt. Ic-arts Van Zanten is ook somber en vreest zelfs een zwarter scenario dan afgelopen voorjaar.

Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en ic-hoofd van de Gelderse Vallei in Ede vergelijkt de huidige situatie met die van 15 maart dit voorjaar. Hij vreest dat we net als toen over twee weken op een grote piek zitten, met alle gevolgen van dien. "Als we niks doen ben ik bang dat we over drie weken al over de situatie in april en mei heen gaan."

Over twee weken weer op de piek

"Er liggen nu 127 COVID-patiënten op de ic. Dat is ongeveer hetzelfde als toen we in lockdown gingen tijdens de eerste golf op 15 maart", zegt Arthur van Zanten, die zelf internist is. "22 dagen daarna zaten we op de ic op onze maximale bezetting, de coronapiek. Ik vrees dus ook dat we over zo'n twee weken weer op de piek zitten. Als we dan nu nog niet eens in lockdown zitten, denk ik dat de tweede golf nog wel eens erger kan worden dan de eerste golf."

"Tijdens de eerste golf hadden 67 ic's corona-patiënten. Nú hebben we al op 56 ic's in Nederland patiënten", waarschuwt de ic-arts. "Dat was twee weken geleden wel anders. Maar het hoge aantal ic's dat nu COVID-patiënten heeft, komt ook doordat we nu in een eerder stadium patiënten over het land verspreiden."

Arthur van Zanten
Bron: EenVandaag
Arthur van Zanten: "Ik vrees dat we over zo'n twee weken weer op de piek zitten."

500 ic-bedden bovengrens

Ook het RedTeam trekt nadrukkelijk aan de bel. Want als de huidige groei aan besmettingen doorzet, dan zullen er volgens hun analyse al voor 15 oktober meer dan 500 COVID-patiënten op de ic liggen. Anders dan tijdens de eerste coronagolf in ons land ligt het reproductiegetal R, de afgelopen weken tussen de 1 en de 1,5. Eind februari en begin maart zat dat getal volgens het RIVM tegen de 2, een tijdje zelfs daarboven. "De groei van het aantal besmettingen gaat nu waarschijnlijk dus langzamer dan toen", zegt datawetenschapper Marino van Zelst van het RedTeam.

Het aantal van 500 ic-bedden is de absolute bovengrens om reguliere zorg nog intact te houden en te zorgen dat het zorgpersoneel het nog aankan. In totaal heeft Nederland 1150 ic-bedden. Daarvan zijn er ongeveer 650 bezet door de reguliere (spoed) zorg. Dan blijven er nog 500 bedden over voor COVID-patiënten.

info

RedTeam COVID-19

Het RedTeam bestaat uit een groep experts die zich hebben verenigd om overheidsmaatregelen kritisch tegen het licht te houden. Het team bestaat onder meer uit microbioloog, veldepidemioloog Amrish Baidjoe, wiskundige Bert Slagter, gezondheidseconoom Xander Koolman en oud-toezichthouder Wim Schellekens.

In het bedrijfsleven wordt vaak gewerkt met een een red-team en een blue-team. Door beide teams afzonderlijk aan hetzelfde vraagstuk te werken houden ze elkaar zo scherp mogelijk. Het #RedTeam COVID-19 wil met gevraagd en ongevraagd advies de overheid bij de les houden.

Marino van Zelst
Bron: EenVandaag
Marion van Zelst: "Het laagste aantal positieve test in juli was bereikt, maar verdubbelde ruim vijf keer."

Verdriedubbeling

Van Zelst legt uit dat het laagste aantal positieve test in juli was bereikt, maar dat het sindsdien alweer ruim vijf keer verdubbelde. "Natuurlijk zijn we meer gaan testen, maar ook het percentage positieve tests steeg van 0,4 procent in juli naar 6,1 procent deze week."

En dat is nog niet alles. "Het aantal COVID-patiënten op de verpleegafdeling is nu zeven keer zo hoog als begin juli. Dat is bijna een verdriedubbeling. Het aantal ligt nu boven de 450 COVID-patiënten op de verpleegafdeling. En het aantal COVID-patiënten op de ic is nu ruim zes keer zo hoog dan eind juli: namelijk 127.

Tijd tussen eerste en tweede golf te kort

In het voorjaar was het kantje boord en konden de ic's de eerste golf maar ternauwernood aan. Arthur van Zanten voorziet ook hier problemen. "Mensen zullen denken dat we lang de tijd hebben gehad ons voor te bereiden op de tweede golf. Helaas is de tijd tussen de eerste en tweede golf te kort. Qua materialen zit het goed, maar zorgpersoneel is een probleem. Het opleiden van een ic-verpleegkundige duurt 18 maanden en die tijd hebben we niet gehad. Daar voorzie ik een probleem."

'We weten inmiddels wel meer van het coronavirus", licht hij toe. "We weten dat we goed onderzoek moeten doen naar stollingsstoornissen in het bloed, die kunnen namelijk leiden tot longembolieën. Ook is er meer bekend over beademingstechnieken en dat het goed is in een vroeg stadium ontstekingsremmers toe te dienen. Toch waarschuwt hij dat we ons niet rijk moeten rekenen. 'Daarmee kan je niet meteen stellen dat mensen minder lang op de ic liggen. De kennis die we nu hebben zorgt er misschien voor dat 10 procent van de COVID-patiënten vanaf de verpleegafdeling niet naar de ic moet.'

Lees ook

Tweede golf heftiger

Volgens van Zanten ziet het er naar uit dat de tweede golf heftiger kan zijn dan de eerste, als we het tij niet keren. "We moeten zo snel mogelijk iets doen. Wat dat is, is een politieke vraag waar ik mij als arts niet mee ga bemoeien."

"Als we niks doen ben ik bang dat we over drie weken al over de situatie in april en mei heen gaan, toen zaten we al tegen code zwart aan", waarschuwt hij. "Tijdens de eerste golf gingen we nu in lockdown en hebben we het nog maar net gered."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek met Arthur van Zanten over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.