Tijdens de vorige economische crisis waren de banken een van de aanstichters. Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank (DNB), hoopt dat ze nu juist een oplossing kunnen bieden.

De coronacrisis veroorzaakt veel economische schade. Volgens Knot kunnen banken ondernemers en consumenten helpen. "We komen door deze crisis heen en dat doen we samen", zegt Knot.

Banken onderdeel van de oplossing

DNB houdt toezicht op de Nederlandse banken. Om ze de kans te geven te helpen, besloot DNB banken extra mogelijkheden te geven om geld uit te lenen. Daarvoor mogen de buffers die ze normaal verplicht moeten hebben, tijdelijk verlagen. De Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat banken goedkope leningen af kunnen sluiten. Dat geld kunnen ze vervolgens goedkoop doorgeven aan hun klanten.

"De economie zal een stevige klap oplopen", zegt Knot. "De huidige maatregelen kunnen worden aangepast als de situatie daarom vraagt." Knot zegt dat hij gebruik maakt van de ruimte in regelgeving om er alles aan te doen de economie te helpen.

Lees ook

info

Dit is er tot nu toe geregeld

  • Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen bij ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos een halfjaar pauze krijgen op het aflossen van hun leningen. Die algemene regeling geldt voor leningen tot 2,5 miljoen euro.
  • Bij ABN Amro kunnen ook grotere bedrijven met een lening tot 50 miljoen uitstel van betaling krijgen, als ze in problemen komen door de coronacrisis. Voor mensen die moeite hebben met het betalen van hun hypotheek, kijkt de bank naar mogelijkheden om het aflossen uit te stellen.
  • Ook als bedrijven extra geld nodig hebben om overeind te blijven, kunnen ze dat lenen bij de bank. De overheid is bereid is om voor een groter deel van de financiering borg te staan. Die garantie is onderdeel van het steunpakket van de overheid.
  • Ondernemers kunnen maximaal 1,5 miljoen lenen. De overheid stelt zich borg voor 90 procent van dit krediet. De banken zijn nu druk bezig met het inrichten van de loketten voor ondernemers. Zij verwachten heel veel aanvragen.
Klaas Knot in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.