"Ik ben blij met het recept van Roche, maar dat is niet voldoende." Dat zegt oud-DSM-topman Feike Sijbesma, inmiddels speciaal gezant in de coronacrisis. Sijbesma moet zorgen voor meer testcapaciteit in ons land.

De meeste coronatests komen van de Zwitserse farmaceut Roche. Het bedrijf kan de vraag niet aan, maar was tot vandaag ook niet bereid om de receptuur te leveren. Als Roche te weinig tests levert, wil Nederland die zelf maken. Volgens Sijbesma heeft Roche nu toegezegd om ons land daarbij gratis te helpen. De tests wordt gebruikt om vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus.

Groot tekort aan testmateriaal

Sijbesma is blij met deze toezegging. Maar voor de tests is niet alleen het recept van de zogenoemde 'buiffervloeistof' nodig, maar bijvoorbeeld ook plastic plaatjes. "Die problemen lijken simpel maar die hebben we nog niet opgelost, want de hele wereld wil die testen", zegt Sijbesma.

Nederland heeft een groot tekort aan coronatests. Alleen bij risicogevallen wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijke besmetting. En dat terwijl de boodschap van de WHO is: testen, testen, testen. Is er een oplossing voor de geringe testcapaciteit?

Dashboard

Volgens Sijbesma verschillen de deskundigen van mening over de noodzaak van meer testen. Hij zegt dat het in Nederland in elk geval mogelijk moet zijn om meer te testen: "We hebben te maken met een crisis die sociaal-emotioneel, medisch en economisch is en daar moeten we doorheen komen. Daar hebben we een dashboard voor nodig, waarbij tests van groot belang zijn."

"Elke dag kunnen we meer testen, want Roche en ook andere producenten zijn hun capaciteit aan het vergroten. Maar de vraag is op dit moment nog groter."

Feike Sijbesma in EenVandaag.

Lees ook