De 96-jarige Jan uit Erp overleed zondag aan de gevolgen van corona. Zijn zoon Pieterjan verzorgde hem tot het einde. "Het voelt alsof we in een slechte film zitten."

Op zaterdag voelde Jan zich niet goed. Hij verloor de controle over zijn lichaam en kwam uiteindelijk in een delier terecht. De dokter gaf de familie twee mogelijkheden: aan de beademing in het ziekenhuis, of hem thuislaten in zijn vertrouwde omgeving. Ze kozen voor het laatste, vertelt zijn zoon Pieterjan. Zondag overleed Jan.

'Hij kon opnieuw niemand meer zien'

Aan het begin van de coronacrisis, toen Jan nog helder was, sprak hij over een oorlogssituatie. Pieterjan: "Als jonge man maakte hij de oorlog bewust mee. Met valse paspoorten slaagde hij erin om niet tewerkgesteld te worden. Tijdens de oorlog heeft hij zich steeds moeten verstoppen. Nu kon hij opnieuw niemand meer zien."

Omdat Jan als 96-jarige bij een risicogroep hoorde, kon hij in zijn laatste weken nog nauwelijks mensen ontvangen. Pieterjan en zijn twee zussen mochten wel bij hem.

Lees ook

'We mogen niet meer samen slapen, niet meer knuffelen'

Toen Jan een paar dagen ziek was, werd hij getest op corona. Drie dagen later kwam de uitslag, die was positief. "Maar omdat wij vanaf het eerste moment bij hem waren, mochten we hem tot het einde verzorgen. Wat dat betreft hebben we een soort van geluk gehad", zegt Pieterjan geëmotioneerd.

Hij realiseert zich dat hij door het zorgen voor zijn vader waarschijnlijk zelf ook besmet is. En dat heeft consequenties: Pieterjan moet anderhalve meter afstand houden van zijn vrouw en kinderen. Samen slapen is er ook niet bij. "We moeten het verdriet allemaal 'alleen' verwerken, kunnen elkaar niet meer knuffelen."

Kleine begrafenis

Jan is niet het enige coronaslachtoffer in Erp. Het dorp met zo'n 7.000 inwoners is hard getroffen door het virus. Volgens inwoners zijn er ten minste 11 slachtoffers, al willen de GGD en gemeente dit niet bevestigen. En de begrafenisondernemer die Jans afscheid verzorgde heeft het ontzettend druk.

Pieterjan: "Wij kozen ervoor om met 25 familieleden op gepaste afstand de uitvaart te houden. We wilden geen erehaag van vrienden en bekenden langs de weg. We willen geen enkel risico lopen iemand te besmetten. Dat willen we niet op ons geweten hebben."

Slechte film

Jan woonde al 12 jaar in het verzorgingshuis, 8 jaar geleden overleed zijn vrouw. "Mijn vader woonde in een mooi appartementencomplex, op de begane grond. Hij zag vanuit zijn woonkamer het leven aan zich voorbijtrekken. Nu voelt het alsof we in een slechte film zitten. Er lopen 'marsmannetjes' in enorme pakken binnen. En er rijdt veel te vaak een lijkwagen langs. Zo erg is het hier."

"Niets is meer zeker in deze tijd. Laten we met simpele, kleine dingen tevreden zijn. Genieten van de zon die schijnt."

Waarom het coronavirus écht geen normaal griepje is

"Het is toch gewoon een griepje?" Hoe langer het coronavirus onder ons is, hoe minder die vraag gesteld wordt. Want nu is wel duidelijk: het virus is geen normale griep. Verslaggever Tom van 't Einde zet op een rij hoeveel erger het coronavirus is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.