Veel ophef vandaag over Hollywood-acteur Kevin Spacey. Hij werd afgelopen weekend beschuldigd van aanranding door acteur Anthony Rapp. Die was in 1986 als 14-jarige op een feestje in het appartement van de toen 26-jarige Spacey. Nadat iedereen naar huis was gegaan, trok Spacey hem zijn bed op en ging bovenop hem zitten met seksuele toespelingen. 

Spacey reageerde op Twitter dat hij geschrokken is en zich het voorval niet meer kan herinneren, omdat hij waarschijnlijk dronken was. Vervolgens komt hij in hetzelfde bericht uit de kast als homo. En dat laatste valt helemaal verkeerd. 

Maurits de Bruijn twittert:

En de ‘Underwood-spin’, het karakter dat Spacey speelt in de serie 'House of Cards' lijkt te werken. Veel internationale media komen namelijk met de headline dat Kevin Spacey uit de kast is gekomen, in plaats van de beschuldiging aan zijn adres van de aanranding van een kind. Dat staat ergens onderaan de meeste artikelen weggemoffeld als aanleiding voor zijn coming-out. 

De geruchten dat Spacey homo zou zijn gingen overigens al langer. Maria Goos haalde dat al eens aan in een column. Zij ontmoette hem in 2004 omdat hij haar stuk Cloaka regisseerde. Spacey had een bult boven zijn oog en een schaafwond op zijn hoofd, maar wilde niet zeggen hoe die daar aan kwam. Al snel hoort ze van een collega het verhaal“Het was diep in de nacht. Minnie, de hond van Kevin, moest plassen. Kevin liet haar uit, in een park. Daar is hij toen aangesproken door een jongen die vroeg of hij even gebruik kon maken van zijn telefoon. Die jongen is er vervolgens met de telefoon vandoor gegaan. Kevin is achter de jongen aangerend en is daarbij over de lijn van hond Minnie gestruikeld. Vandaar bult en schrammen. Daarna heeft hij aangifte van diefstal gedaan en een paar uur later was dit voorval voorpaginanieuws van bijna alle Engelse kranten. Wat de Engelsen vooral bezighield was de vraag wat Kevin zo laat in dat park deed. Dagenlang is toen de seksuele geaardheid van Kevin hét onderwerp in de Engelse kranten geweest.”

Verhalen over seksuele intimidatie gingen ook al langer. Twee jaar geleden publiceerde Gawker diverse verhalen van (anonieme) mensen die beweerden door Spacey te zijn geïntimideerd of aangerand. Ook op de filmset zou hij verschillende medewerkers hebben lastiggevallen of betast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.