Vandaag gaat Baby Driver in première, een over-de-top actiefilm vol achtervolgingen en humor. Naast Kevin Spacey en Jamie Foxx speelt muziek een hoofdrol. Waaronder twee wereldhits van eigen bodem: Radar Love van Golden Earring en Hocus Pocus van Focus.

Amerikaanse regisseurs wisten al vaker de weg naar Nederlandse hits te vinden. In 1992 kreeg Little green bag een glansrol in Quentin Tarantino’s cultfilm Reservoir Dogs.Daarmee blies de regisseur de klassieker van de George Baker Selection nieuw leven in. Puur geluk, volgens de wereldberoemde zanger van het nummer, die nog nooit van Tarantino had gehoord.

Eendagsvlieg

George Baker, oftewel Hans Bouwens, bracht het nummer uit in 1969. Oud radio-dj Lex Harding kondigde destijds het nummer aan: "Hier dan een nieuwe band, met hun eerste uitstekende plaatje Little green bag. Laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is." En terwijl Bouwens nog achter de lopende band stond in een limonadefabriek werd het nummer in rap tempo een wereldhit.

Comeback

De film zorgde in 1992 voor een comeback in de Nationale Top 100 van ruim tien weken. Toen Reservoir Dogs een gevestigde naam in de cultfilmwereld was geworden in 1999, bracht Bouwens zijn debuutsingle nog een keer uit. Weer bereikte de gouwe ouwe de hitlijsten, voor elf weken dit keer.

Una paloma blanca

Het was overigens niet de enige keer dat filmmakers hun oog lieten vallen op George Baker’s hits. Ook zijn Una paloma blanca deed het goed. Het nummer werd in 1982 gebruikt in de Europese versie van The executioner’s song. In 2007 overkwam het Bouwens nóg een keer en werd het liedje over the bird in the sky gebruikt in The kite runner, de film naar de bestseller van Khaled Hosseini.

Vertoont de Little green bag al scheurtjes, of is -ie echt niet kapot te krijgen? In EenVandaag een gesprek met Hans Bouwens over de hit, de film en het succes. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.