Vorige week werd acteur Kevin Spacey al beticht van aanranding van een 14-jarige jongen. Dat maakte al veel los en zet de serie House of Cards, waarin hij de hoofdrol speelt, in ieder geval al op losse schroeven. Maar nu komt er nog veel meer naar buiten.

ING heeft daarom vandaag bekend gemaakt dat ze een lezing van Kevin Spacey hebben geannuleerd. Vanmiddag werd bekend dat er inmiddels een politieonderzoek is gestart.

Spacey heeft zelf nog niet gereageerd. Dat heeft misschien iets te maken met de beschuldiging van vorige week. Toen reageerde hij met een statement dat hij het zich niet kon herinneren. Én hij kwam in datzelfde statement uit de kast als homoseksueel. Dat kwam hem op een enorme lading kritiek te staan, omdat hij die coming out leek te gebruiken om de aanklacht van aanranding onder te laten sneeuwen

Beerput open

De beerput lijkt nu in ieder geval helemaal open te gaan. En zo vervalt hij van een van de helden van Hollywood, tot een paria. En hij is niet de enige. Het begon de afgelopen weken allemaal met de hele serie beschuldigingen aan het adres van producent Harvey Weinstein. Nu ligt dus Kevin Spacey onder vuur, maar ook acteur Dustin Hofman, komiek Andy Dick, regisseur Brett Ratner. 

Hoe dan ook lijkt het met de carrières van deze mannen wel gedaan. Wat dat betreft lijkt er wel een cultuurverandering plaats te vinden. Want de cultuur van machtsmisbruik in de entertainmentindustrie gaat heel ver terug. In dit boek wordt er al beschreven hoe dat er begin vorig eeuw aan toe ging. En Marylin Monroe schreef er al over in haar biografie.

Nog steeds gevierd lid van de Hollywood-elite

Met enige regelmaat kwamen die verhalen ook naar buiten, maar mannen die met misbruikzaken te maken kregen kostte het vaak niet de kop. Woody Allen bijvoorbeeld, of Roman Polanski en Mel Gibson. Ze raakten allemaal in schandalen verwikkeld, maar zijn nog steeds gevierd lid van de elite in Hollywood.

Overigens is het wel opvallend dat het soms zo lang heeft geduurd voor verhalen naar buiten komen. Want aanwijzingen waren er al. Dit fragment uit de serie Family Guy wordt nu bijvoorbeeld veel gedeeld:

Wat hier aan opvalt is dat dit fragment komt uit 2005. Dus 12 jaar voordat die beschuldigingen van pedofilie richting Kevin Spacey werd geuit. En wat het helemaal opmerkelijk maakt is dat de maker van deze serie, Seth McFarlane, een paar jaar geleden ook al een sneer maakte richting Harvey Weinstein, de man die door veel vrouwen wordt beschuldigd van aanranding.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.