‘Kazakhstans’s strategic plan’ las ik in grote letters op de achterkant van het dagblad Trouw deze ochtend. ‘Path to Europe’ stond er boven. En eronder een paginagrote uiteenzetting hoe Kazachstan wil integreren in Europa. Een heel serieus verhaal, maar onwillekeurig schoot ik in de lach. De schuldige? Borat Sagdiyev en zijn film Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

En ik ben ongetwijfeld niet de enige die alles wat met Kazachstan te maken heeft onmiddelijk door de bril van Borat bekijkt. En zeker een advertentie van de Kazachstaanse regering. Maar het heeft ook nog een ander effect, namelijk dat ik de moeite doe om de advertentie te lezen. In eerste instantie op zoek naar Borat-achtige grappen, maar uiteindelijk geboeid door de ambitie die er uit spreekt.

Het programma is een samenvatting van het ‘Strategic National Program “Path to Europe” for the years 2009-2011’. (Kennelijk blijft het toch moeilijk voor de bedenkers van dergelijke titels om Borat-achtige bombast te vermijden, maar vooruit...). Het plan bevat een uiteenzetting over samenwerking op verschillende niveau’s en belooft een flinke verbetering van Kazachstan’s Democratische instituties. Verbetering van wetten die handelen over media en verkiezingen en liberalisering van het politieke systeem worden in het vooruitzicht gesteld. Het hoofddoel is Kazachstan klaar te stomen voor het voorzitterschap van de OVSE in 2010.

Natuurlijk moet dit proces met argusogen worden gevolgd. Nog geen vier jaar geleden kreeg het land de kwalificatie ‘mager’ waar het ging om respect voor mensenrechten. De praktijken die werden gebruikt door de regering Nazarbayev zijn in schrille tegenspraak met de intenties die spreken uit het ‘Path To Europe’ op de achterkant van Trouw.

Maar daarom valt het mij des te sterker op dat Kazachstan hiermee aangeeft dat haar instituties kennelijk bepaalt niet perfect zijn. Nu is dat voor een buitenstaander eenvoudig vast te stellen, zoals onder andere de OVSE een aantal jaren geleden deed na de niet geheel eerlijk verlopen verkiezingen, maar voor de regering van een land met een prille democratie is dat een grote stap. En Kazachstan gaat verder dan alleen vaststellen, maar wil ook actief werken aan verbetering. Dat alles in ruil voor een goede en vergaande handelsrelatie met Europa natuurlijk. Maar dat is hun goed recht.

Jagshemash!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.