Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp geeft toe dat de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer tekortgeschoten is bij meldingen van de politieke partij Splinter over een poging tot Russische inmenging. "Ik betreur dat", schrijft ze in een verklaring.

Partijleider Femke Merel van Kooten van de politieke partij Splinter meldde twee keer bij de beveiligingsdienst dat ze in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen benaderd was door een Rus met het aanbod 250.000 euro te regelen voor haar verkiezingscampagne. Op het aanbod ging ze niet in.

Bekijk hier de tv-reportage die EenVandaag maakte over dit onderwerp.

Fouten beveiliging

De meldingen over de poging tot inmenging werden niet serieus genomen en ook niet doorgegeven aan de AIVD, terwijl onderzoek van EenVandaag aantoonde dat daar voldoende aanleiding voor was.

Het doorgeven van de meldingen aan de AIVD had moeten gebeuren, geeft Kamervoorzitter Bergkamp toe. Eerder werd nog gemeld dat Femke Merel van Kooten expliciet toestemming had moeten geven om haar melding door te geven aan de AIVD. Van die verklaring wordt nu dus afstand genomen.

Kritiek van minister en Tweede Kamer

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zei vorige week al dat het haar frustreert dat niet alle alarmbellen zijn gaan rinkelen: "Als wij zeggen richting politieke partijen 'wees alert op buitenlandse inmenging', dan is het ook belangrijk dat die meldingen worden doorgegeven. De AIVD had dit graag willen weten."

Ook vanuit de Tweede Kamer komt kritiek. "Dit lijkt op een Russische poging tot inmenging in onze democratie, dat is zorgwekkend maar niet verrassend. We moeten hier waakzaam voor zijn en organisaties moeten niet lichtvoetig omgaan met signalen hierover", reageerde CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder.

Maatregelen

Om herhaling van de gemaakte fouten te voorkomen, wordt de griffier van de Tweede Kamer voortaan standaard betrokken bij dit soort ernstige meldingen. Ook gaat de Kamervoorzitter in gesprek met de veiligheidsdiensten om te kijken of de samenwerking verbeterd moet worden.

Verder is er met alle nieuwe Tweede Kamerleden een gesprek in het bijzijn van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over waar ze terechtkunnen met vragen over veiligheidszaken. "Daarnaast gebruiken wij deze gebeurtenis als voorbeeld in gesprekken met fracties", schrijft Bergkamp.

'Goed dat het serieus wordt opgepakt'

Femke Merel van Kooten is tevreden met deze reactie: "Ik heb eerder deze week een uitgebreid gesprek gehad met de Kamervoorzitter, waarin ik mijn verhaal nog eens goed uiteen kon zetten. Het is goed om te zien dat nu het serieus opgepakt wordt en er zaken veranderen."

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen
Bron: ANP
Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.