CDA-kiezers zijn erg verdeeld over de gevolgen die de kwestie-Pieter Omtzigt moet hebben voor de formatie. Zij zien partijleider Hoekstra worstelen en dat schaadt zijn imago en kost de partij zetels.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2.300 kiezers die in maart op het CDA hebben gestemd.

CDA in kabinet

Een derde van die kiezers (38 procent) zegt daarin dat de christendemocraten zo snel mogelijk moeten gaan formeren met de VVD van Mark Rutte. Ook zonder instemming van Pieter Omtzigt.

Zij willen vooral dat het CDA in het kabinet komt: "Het CDA is een regeringspartij. De heer Omtzigt heeft heel goed werk verricht, maar is daar ook wel in doorgeslagen. Het CDA is groter dan het individu Omtzigt."

Wachten op Omtzigt

Een bijna even groot deel (30 procent) wil dat de partij alleen gaat formeren met instemming van Pieter Omtzigt, ook als dat door zijn ziekte nog weken kan duren. "Bijna 350.000 stemmen is niet niks. "Hij verdient een plek aan de formatietafel aan de zijde van Wopke Hoekstra. Dan maar even wachten", zei een CDA-kiezer vlak voordat bekend werd dat Omtzigt langer ziek thuis zit vanwege oververmoeidheid.

De derde groep, goed voor een ruime kwart, vindt niet dat Omtzigt het probleem is: "Het CDA moet niet afhaken om Omtzigt, maar om Rutte. Niet alles is met een 'sorry' op te lossen." Zij zien het CDA liever in de oppositie dan dat de partij onder Rutte gaat meeregeren.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Niet goed voor imago

Precies 2 maanden geleden zoomde een fotograaf in op de notulen van verkenner Ollongren met daarop 'Positie Omtzigt, functie elders'. Partijleider Hoekstra is nog altijd niet uitgesproken over wat dit betekent voor de regeerambities van het CDA. Dat doet zijn imago geen goed.

"Hij heeft in het in de campagne laten liggen. Had veel meer de agenda van Pieter Omtzigt moeten volgen. Ook na de verkiezingen is hij vooral bezig de kool en de geit te sparen", zegt een CDA-kiezer in het onderzoek.

Vertrouwen in Hoekstra laag

Een andere CDA'er betwijfelt of Hoekstra het in zich heeft om deze crisis te bestrijden: "Geleidelijk aan zie ik die partij scheuren en Wopke lijkt niet de leider die dat kan helen." Het vertrouwen van CDA-kiezers in Hoekstra is op dit moment ook relatief laag.

70 procent, weliswaar een meerderheid, staat nog achter hem als partijleider, maar dat cijfer is stukken lager dan dat van andere leiders. Zo heeft 96 procent van de VVD-kiezers vertrouwen in Mark Rutte, steunt 91 procent van de D66-kiezers Kaag en heeft Wilders 97 procent van zijn kiezers nog achter zich.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

CDA verliest zetels

Ook het, toen al tegenvallende, zetelaantal dat de partij in maart haalde is niet meer intact. Van de 15 zetels houdt het CDA er deze week nog 13 over, blijkt uit de laatste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag. Toen Hoekstra half januari het lijsttrekkerschap accepteerde, stond de partij nog op 20 zetels.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het panelonderzoek is gehouden op 24 en 25 mei 2021. Aan het onderzoek deden 25.971 leden van het Opiniepanel mee, waarvan 2.365 bij de Tweede Kamerverkiezingen op het CDA hebben gestemd.

De meeste deelnemers vulden het onderzoek in voordat bekend werd dat Pieter Omtzigt langer afwezig zal zijn vanwege een burnout en zich tijdelijk laat vervangen in de Tweede Kamer. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.