De bemoeienis van een Rus met de politieke partij Splinter én het gebrek aan nader onderzoek hiernaar leidt tot irritatie in de Tweede Kamer. "Het is zorgelijk dat zoiets serieus blijft liggen."

'Uitermate vreemd' noemt onze politiek commentator Joost Vullings het feit dat de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer (BVA) de melding van de politieke partij Splinter in een bureaula liet verdwijnen. Ook verschillende Kamerleden maken zich zorgen en willen opheldering. "We moeten hier niet lichtvoetig mee omgaan."

Tot op de bodem uitzoeken

'Dat we niet naïef moeten zijn over waartoe de Russen in staat zijn was al bekend, maar zo'n duidelijke poging tot inmenging in ons parlement is wel heel confronterend", zegt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag over een Rus die geld aanbood aan politieke partij Splinter.

"Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden. Het gaat immers om onze nationale veiligheid', stelt hij. Tot twee keer toe lichtte Splinter de BVA in over het incident. Dat heeft niet geleid tot nader onderzoek. Ook is de informatie niet terecht gekomen bij de Algemene Nederlandse Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Opheldering

De gang van zaken stoort ook Renske Leijten van de SP. "Wij willen graag opheldering waarom het signaal van Splinter niet is onderzocht. Het is zorgelijk dat zo iets serieus blijft liggen."

Ook bij het CDA is er irritatie. "Dit lijkt op een Russische poging tot inmenging in onze democratie, dat is zorgwekkend maar niet verrassend. We moeten hier waakzaam voor zijn en organisaties moeten niet lichtvoetig omgaan met signalen hierover", vindt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Grotere rol Kamervoorzitter

Laura Bromet van GroenLinks ziet graag in de toekomst een grotere rol voor de Kamervoorzitter weggelegd bij dit soort incidenten.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat via een woordvoerder weten, dat zij de poging tot beïnvloeding door buitenlandse krachten een zeer belangrijk onderwerp vindt en hierover volgende week gesprekken binnen de Kamerorganisatie voert.

info

Russische inmenging

In de aanloop naar de verkiezingen is politieke partij Splinter benaderd door een Rus, die claimde de campagnekas met 250.000 euro te kunnen financieren. Reden voor dit aanbod was zijn betrokkenheid bij vrouwenrechten. EenVandaag heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkzaamheden en contacten van Belikov en trof daarbij enkele opvallende zaken aan. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voorgelegd aan Rusland deskundige Hubert Smeets en Pieter Cobelens, oud-hoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Beiden achten het zeer plausibel dat het gaat om een operatie van, of in opdracht van Russische Inlichtingendiensten.

Politieke gevolgen

Dat er voor het eerst een operatie tot politieke beïnvloeding vanuit Rusland lijkt te zijn blootgelegd, heeft volgens Joost Vullings mogelijke politieke gevolgen. "Deze affaire toont aan dat de afspraken tussen de diverse veiligheidsorganisaties over meldingen van politieke inmenging niet waterdicht zijn."

"Het is uitermate vreemd te noemen dat de melding van Splinter in een bureaula van de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer beland is", vervolgt hij. "Cruciale informatie over mogelijke inmenging in ons democratisch proces waar een inlichtendienst als de AIVD graag tijdig inzage in wil hebben."

Lees ook

Scherper en minder naïef

Ook verwacht hij dat het debat over financiering van politieke partijen van het buitenland zal ook weer oplaaien. "Het huidige kabinet heeft een wetswijziging om financiering vanuit landen van buiten de EU te verbieden gemaakt, maar die wet is nog niet aangenomen."

Ook de PvdA noemt de mogelijke Russische inmenging 'zorgelijk'. "Het is van het grootste belang dat Kabinet en Kamer scherper en minder naïef worden ten aanzien van buitenlandse inmenging", zegt een woordvoerder.

Hart van de democratie beveiligen

Het was een medewerker van Splinter die de partijleiding in contact bracht met de Rus. Oud-chef van de MIVD Pieter Cobelens vindt dan ook dat screening van medewerkers van fracties in ons parlement veel beter moet. "Het hart van je democratie moet je scherp beveiligen", zegt hij.

Adequate screening van medewerkers klinkt logisch, maar is bijzonder politiek gevoelig. Want politieke partijen zullen nooit toestaan dat een veiligheidsdienst min of meer bepaald wie zij wel of niet mogen aannemen.

Bekijk hier de tv-reportage die EenVandaag maakte over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.