Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag een celstraf geeist van 35 maanden tegen Laura H. voor deelname aan Islamitische Staat (IS) en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Laura heeft die straf al in voorarrest doorgebracht, dus ze hoeft de cel niet meer in.

Laura H. verblijft met haar geradicaliseerde man Ibrahim en haar twee kinderen van september 2015 tot juli 2016 in Raqqa en Mosul, oorlogssteden in het zelfverklaarde kalifaat van IS. Na haar levensgevaarlijke ontsnapping via Turkije wordt ze aangehouden op Schiphol en vastgezet op de terroristenafdeling van de zwaarbeveiligde EBI in Vught. 

Het OM is lange tijd bang dat Laura naar Nederland is teruggekeerd om een aanslag te plegen en beschuldigt haar van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen voor de gewapende strijd. Net als tijdens eerdere verhoren ontkent Laura dit vandaag tegenover de rechters. Zelf zegt ze dat ze het slachtoffer is van haar gewelddadige man. 

EenVandaag verslaggever Bram de Waal twitterde live vanuit de rechtszaal:

Afgelopen zomer besluit de rechter dat Laura H. haar proces onder voorwaarden in vrijheid mag afwachten. Haar vader pleit eerder in EenVandaag ook voor haar vrijlating. Volgens Eugene H. is zijn dochter in de val gelopen van Ibrahim en heeft ze zich inmiddels van de islam afgekeerd: 

“Ze is in de val gelopen en kon daar niet meer weg. Binnen anderhalve maand wist ze al: ik moet hier weg, dit komt niet meer goed. Vervolgens heeft ze een jaar lang met gevaar voor eigen leven pogingen gedaan om daar weg te komen.”

Kijk hier het interview met de vader van Laura in EenVandaag:

Morgen komt Laura’s advocaat aan het woord. De rechtbank doet vermoedelijk eind deze maand uitspraak in de zaak. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.