Syriëganger Angela B. is onderweg naar Nederland. De weduwe van een Portugees die betrokken zou zijn bij executie-video's, zou zelf jonge meisjes hebben geronseld. Maar net als veel andere vrouwen zegt ze nergens iets van geweten te hebben.

De 25-jarige B. uit Soesterberg meldde zich deze week bij het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanboel. Vast staat volgens terrorisme-expert Bibi van Ginkel dat B. meteen als ze aankomt in Nederland wordt gearresteerd. "Dat is vast protocol als ze aankomen, ze hebben vaak al een dossier klaarliggen."

Oorlogsmisdrijven

B. vertrok in 2014 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Verwachting is dat ze dan vervolgd wordt, maar wat kan het OM haar ten laste leggen? Van Ginkel verwacht dat haar om te beginnen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste zal worden gelegd.

Daarnaast is er ook informatie over ronselen en het verspreiden van propaganda. "Maar wat ook zou kunnen is eigenlijk een nieuwe trend die je ziet, namelijk of er ook oorlogsmisdrijven ten laste kunnen worden gelegd."

Strafverzwaring

Een vervolging voor oorlogsmisdaden biedt volgens de terrorisme-expert ruimte voor strafverzwaring. "Het is soms moeilijk om mensen te vervolgen en bestraffen voor terroristische daden in de zin van dat ze doden op hun geweten hebben."

"Maar als B. in een huis heeft gewoond wat IS heeft afgenomen van anderen, is dat eigenlijk een oorlogsbuit. En dat valt onder oorlogsmisdrijf plundering. Dat komt dan bovenop die andere misdrijven."

Lees ook

Nederland loopt achter

Hoewel Nederland daar nu langzamerhand mee begint wordt dit over de grens al vaker gedaan. In Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland wordt die route steeds vaker gekozen ziet Van Ginkel.

In het buitenland heeft het al geleid tot extra strafoplegging. "Dan worden ze veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie plús tweeënhalf jaar extra gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden als plundering of poseren naast geëxecuteerde lijken."

Lees ook

Schuilen achter 'Ik wist het niet'

Als de vrouwen tot slaaf gemaakte Yezidi's in huis hadden kunnen ze ook daarvoor vervolgd worden. "Dat heeft zich afgespeeld in Duitsland, waar een vrouw van een ex-jihadstrijder schuldig was aan de dood van een 5-jarig Yezidi-meisje dat buiten voor straf in de zon werd vastgebonden en daaraan overleed."

Aanvoeren dat ze niets geweten hebben van wat zich afspeelde zal de rechter niet in meegaan, verwacht Van Ginkel. "Dat is allang niet meer een argument waar ze ver mee komen. Want je bent lid van een organisatie met een masterplan en iedereen had zijn rol. Ze hadden ook een rol in produceren nageslacht en nieuwe soldaten, ook konden ze ook patrouilleren en lid zijn van de 'ethische kuisheidscommissie'. Als je zegt dat je alleen broden aan het bakken was betekent dat wel dat je die organisatie draaiende houdt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.