De hechtenis van Syriëgangster Laura H. kan wat het OM betreft onder voorwaarden worden opgeheven. Ook wordt zij er niet langer van verdacht een aanslag te willen plegen in Nederland. Vorig jaar ontsnapte Laura H. op spectaculaire wijze uit het kalifaat.

Laura H. verblijft van september 2015 tot juli 2016 in Raqqa en Mosul, oorlogssteden in het zelfverklaarde kalifaat van IS. Na haar ontsnapping wordt ze aangehouden op Schiphol en vastgezet op de terroristenafdeling van de zwaarbeveiligde EBI in Vught. Daar zit ze inmiddels een jaar vast. Het OM was bang naar Nederland was teruggekeerd om een aanslag te plegen en beschuldigde haar van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen. 

Haar vader pleitte eerder in EenVandaag voor haar vrijlating. Ze zou in de val zijn gelopen en zich inmiddels van de islam hebben afgekeerd. 

“Ze is in de val gelopen en kon daar niet meer weg. Binnen anderhalve maand wist ze al: ik moet hier weg, dit komt niet meer goed. Vervolgens heeft ze een jaar lang met gevaar voor eigen leven pogingen gedaan om daar weg te komen.”

Kijk hier het interview met de vader van Laura in EenVandaag:

Interview met vader van Laura

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.