Met gevaar voor eigen leven vlucht de 21-jarige Laura H. met twee jonge kinderen vanuit IS-gebied naar Nederland. Een jaar zit ze nu vast, op verdenking van terrorisme. In een exclusief interview met EenVandaag doet Laura’s vader Eugène H. nu voor het eerst op televisie zijn verhaal. 

Met behulp van buitenlandse experts helpt hij zijn dochter om te ontsnappen uit Irak.

“Laura wordt door justitie neergezet als ’s lands grootste terroristische dreiging. In werkelijkheid is ze een meisje van 21, met twee kinderen die haar heel hard nodig hebben om trauma’s te verwerken.”

Laura H. verblijft van september 2015 tot juli 2016 in Raqqa en Mosul, oorlogssteden in het zelfverklaarde kalifaat van IS. Na haar spectaculaire ontsnapping wordt ze aangehouden op Schiphol en vastgezet op de terroristenafdeling van de zwaarbeveiligde EBI in Vught.

“De AIVD, de staatssecretaris, het OM en de recherche: ze waren vanaf haar vertrek naar het kalifaat op de hoogte. Dat wist Laura ook. Ze heeft echt geen slechte bedoelingen. En nu zit ze vast in de EBI, tussen de terroristen waar ze juist voor is gevlucht!”

'Ze is in de val gelopen'

Morgen staat Laura opnieuw voor de rechter. Die moet gaan bepalen of ze is teruggekomen om een aanslag te plegen of juist het slachtoffer is geworden van haar gewelddadige man – Jihadstrijder Ibrahim I.

“Ze is in de val gelopen en kon daar niet meer weg. Binnen anderhalve maand wist ze al: ik moet hier weg, dit komt niet meer goed. Vervolgens heeft ze een jaar lang met gevaar voor eigen leven pogingen gedaan om daar weg te komen.”

Laura zelf zegt dat ze door Ibrahim tegen haar zin naar het kalifaat is gebracht. Haar uiterlijk is inmiddels veranderd, ze draagt geen hoofddoek meer en heeft zich naar eigen zeggen afgekeerd van de radicale islam.

“Op enig moment zei ze : ik ben geen moslim meer, maar Laura. Vanaf dat moment heeft ze geen hoofddoek meer en eet ze bijvoorbeeld weer varkensvlees.”  

Twijfel

Toch twijfelen zowel justitie als de rechters nog aan haar transformatie. Maar volgens Laura’s advocaat Michiel Pestman is het tijd dat zijn cliënt wordt vrijgelaten, zodat ze in vrijheid haar proces kan afwachten:

“Er is nu eenmaal geen enkel bewijs dat ze ooit bij IS is geweest, dat ze zich bij terroristen heeft aangesloten, een bijdrage heeft geleverd aan de gewapende strijd of terroristische plannen had. Het wordt tijd dat ze wordt vrijgelaten.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.