Ze kreeg een paniekaanval toen duidelijk werd wat sociale onthouding betekent. Judith (32) heeft ADD en heeft structuur hard nodig. Maar met de verdergaande corona-maatregelen wordt dat steeds moeilijker. "Wat voorheen vaststond staat niet meer vast."

Ze behoort niet tot een groep die een verhoogd risico heeft om ziek te worden, maar toch hebben de maatregelen rond het coronavirus een vergaand effect op haar leven. En ze is lang niet de enige. "De groep waar ik toe behoor van mensen met psychische klachten, maar ook mensen in de gehandicaptenzorg, is een grote groep die last heeft van de maatregelen."

Paniek

"Donderdag kwam het nieuws naar buiten", vertelt Judith over de afkondiging van maatregelen door de regering. "Toen werd de kleutergym afgezegd, kwam het bericht dat er geen kerkdiensten meer zijn en dat vrijwilligerswerk dat ik doe wegviel."

De hele structuur waar ze zo op leunt verdween ineens voor een groot deel. Ze helpt dinsdag altijd mee op de kleutergym en gaat iedere zondag naar de kerk. "Toen raakte ik wel een beetje in paniek: 'O jee, hoe gaat mijn week er dan uitzien en hoe plan ik mijn dagen zodat er wel structuur blijft?'."

Structuur valt weg

"Dat betekent dat het druk in m'n hoofd is. Hoofd- en bijzaken scheiden dat lukt mij niet. Alle geluiden die binnenkomen die registreer ik, ook alles wat ik zie. Dat kost veel meer energie dan als je níet opmerkt dat er vogeltjes fluiten in de bomen en dat je daar gewoon langsloopt als je een gesprek voert."

"Doordat ik gauw moe ben en chaos in m'n hoofd heb, is het fijn als m'n dag wel gestructureerd is. Dat is iets dat door de 'sociale onthouding' zoals ze dat nu zo leuk noemen, deels wegvalt."

Lees ook

Onduidelijkheid

Omdat die structuur nu overhoop is gegooid moet ze veel denken over de normale doordeweekse planning. "Wat voorheen vaststond staat niet meer vast. Ik vind het fijn om sociale contacten hebben en wil niet de hele dag alleen in mijn huis zitten. Ik denk dat veel mensen daar ook mee zitten."

"Dat is vooral wat het lastig maakt", legt ze uit. "En de onzekerheid of die maatregelen blijven zoals ze nu zijn of dat ze nog ingrijpender worden omdat het verder uitbreidt. Dat weet natuurlijk niemand. En dat maakt het voor mij weer onzeker, want dat is weer een extra verandering."

Steun

Wel heeft ze veel steun aan haar familie en vrienden. "Op dit moment speelt het regelmatig door mijn hoofd en pieker ik er veel over en ben ik ook wel angstig over. Van 'wat als?'. Maar met mijn zusje kan ik er goed over praten en met mijn vriendinnen ook wel, dus dat is wel heel erg fijn."

En gelukkig helpt haar ambulante woonbegeleidster haar ook waar mogelijk. "We hebben nu geregeld dat ik wat vaker naar de dagbesteding kan komen om daarmee de lege gaten op te vullen. En niet alleen voor mij, maar voor een groot aantal deelnemers die daar naartoe gaan is het wel fijn als die dingen blijven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.