Beperk het bezoek aan kwetsbare mensen en voorkom een corona-besmetting. Een onmogelijk advies voor duizenden thuiszorgmedewerker en mantelzorgers. "Als zij zich terugtrekken ontstaat een groot gat."

Christ-Jan Danen is bestuursvoorzitter van Thuiszorg West-Brabant. Hij heeft niets dan lovende woorden voor zijn medewerkers, de ruim 2000 verzorgenden in de regio Roosendaal. Hun clientèle bestaat voornamelijk uit ouderen. Een kwetsbare groep die zorg nodig heeft.

Geen soldaat, gewoon 'in de zorg'

"De thuiszorg staat aan de frontlinie", zegt Danen. "We doen alles om hen op de been te houden om te voorkomen dat zij wegvallen". Sharon Monde is verbonden aan de thuiszorgorganisatie van Danen, maar voelt zich geen soldaat. "Je zit in de zorg", zegt ze eenvoudigweg.

Sharon houdt zich aan alle hygiënemaatregelen en probeert voldoende afstand te houden. Maar dat is lastig, zo schetst ze. "Bij persoonlijke verzorging ontkom je er niet aan."

Zorgmedewerkers niet zomaar ziek melden

Voor Nederlanders met een verkoudheid, hoesten of koorts geldt dat zij moeten thuisblijven."Voor zorgmedewerkers geldt dit alleen bij de klachten in combinatie met koorts", zegt Danen. Zij kunnen zich niet zomaar ziek melden.

Thuiszorg is meer dan een maaltijd of een sociaal praatje, het is noodzakelijke zorg vertelt de zorgbestuurder. "Valt de schakel met de thuiszorg weg, dan valt er voor 5000 mensen een gat." In zijn organisatie zijn gelukkig nog geen besmettingen geconstateerd, vertelt hij.

info

Noodzakelijke zorg wordt niet uitgesteld

Thuiszorgorganisatie West Brabant heeft een inventarisatie gemaakt welke cliënten noodzakelijke zorg nodig hebben. "Noodzakelijke zorg is waarvoor we langskomen", legt Christ-Jan Danen uit.

Andere cliënten worden meer op afstand geholpen. Via de telefoon wordt gecontroleerd hoe het gaat. De mantelzorger, familieleden of buren van een kwetsbare zijn in deze tijd extra belangrijk.

Lees ook

'Ga niet naar een cafe en zorg voor je opa of oma'

Thuiszorgmedewerker Sharon Monde bekijkt per moment hoe het loop en houdt de lijntjes met de mantelzorger kort. Cliënten hoeven niet bang te zijn dat ze geen zorg meer krijgen. "Bij calamiteiten gaan we gewoon bellen", zegt ze. "Het is fijn dat we terug kunnen vallen op de mantelzorg."

"Als de mantelzorgers uitvallen, dan is het voor onze medewerkers bijna onmogelijk de zorg te continueren", waarschuwt Danen. Monde bevestigt dat. "Juist in de thuiszorg hebben we mantelzorgers hard nodig. Houd je zelf gezond zodat je er kan zijn als het nodig is", zegt ze. "Ga niet naar een café en zorg voor je oma en opa".

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.