Het onderwijs in Nederland verkeert in grote crisis. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is er geen garantie meer dat al onze kinderen onderwijs krijgen als er geen extra geld komt. "De situatie is kritiek", zeggen de schoolleiders.

Volgens voorzitter van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders Petra van Haren is er niet sprake van een crisis die gaat komen, maar van een crisis die er al is. "Dit is het grootste probleem op dit moment in de maatschappij en het wordt gewoon genegeerd", zegt zij. "Als we op deze voet doorgaan dan hebben we straks meer dan een crisis, het gaat om de toekomst van ons land. Als er geen mensen zijn die onze kinderen lesgeven, wat gaat er dan gebeuren met de kinderen die we straks zo hard nodig hebben in onze maatschappij?"

Extra geld nodig voor leerkrachten

Eerder vroegen de onderwijsbonden en de schoolleiders al aan minister Slob om een noodfonds van 240 miljoen euro die de druk moet verlichten. Daar is vooralsnog geen gehoor aan gegeven. Volgens van Haren zal het aantal vacatures voor leerkrachten oplopen tot 10.000 in 2025 als er nu niet wordt ingegrepen. "Dat betekent dat de mensen die een school dragend moeten houden er niet meer zijn. Daarom vraag ik: kabinet, grijp in."

Vandaag worden in de Tweede Kamer de Algemene Financiële Beschouwingen hervat. Op tafel ligt ook de onderwijsbegroting. En juist die kan het kabinet nog weleens knap lastig maken. PvdA-leider Asscher eist dat er meer geld wordt uitgetrokken voor leraren, als dat niet gebeurt dan dreigt hij om zijn steun voor het belastingplan in te trekken.

info

Zzp-docenten springen in op het lerarentekort, ze vullen de lege plekken op. Maar 'de kwaliteit van het onderwijs gaat daarmee achteruit', zei Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders begin september 2019.

Ook begin dit jaar werd aan de bel getrokken. Schoolleiders in het basisonderwijs zijn steeds meer tijd kwijt met het regelen van vervanging voor zieke leerkrachten. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en CNV Schoolleiders zou het beter zijn om kinderen dan naar huis te sturen.

In 2017 bleek al dat veel scholen moeite hadden om genoeg docenten te vinden. Een groot docententekort dreigt en dat kan volgens het ministerie van Onderwijs oplopen tot tienduizend in 2025. Wij vroegen drie deskundigen om oplossingen voor dit dreigende tekort.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.