Mede door een tekort aan leerkrachten sluit voor het eerst in Nederland een school definitief zijn deuren. Er zijn nog maar twee vaste leraren voor de 111 leerlingen van de school.

Het gaat om de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuid-Oost. De leerlingen moeten nu noodgedwongen op zoek naar een andere school. Volgens minister van Onderwijs Arie Slob gaat de school niet alleen dicht om het lerarentekort, maar had de school al jaren niet genoeg leerlingen om open te blijven.

Buurschool

Basisschool Samenspel ligt zo'n drie kilometer van de 16e Montessorischool. Directeur Marijke van Amersfoort vreest ook voor het lerarentekort. "Alle scholen draaien uiteindelijk wel weer, maar het is allemaal houtje touwtje. Onbevoegden voor de groep. Veel zij-instromers en veel stagiaires. Daarmee redden we het, maar het is niet ideaal."

Ook kan basisschool Samenspel de leerlingen van de buurschool niet opvangen. "Ik heb incidenteel een plekje, maar ik kan niet een groepje kinderen opvangen. Dan moet ik er een leerkracht bij krijgen. En die is er niet. Anders hoefde die school niet dicht."

Lerarentekort

CNV-voorzitter Jan de Vries hoopt uiteraard dat andere scholen niet zullen volgen, maar vreest het ergste. Hij is niet de enige die daarvoor vreest. Volgens het Ministerie van Onderwijs kan het lerarentekort in 2028 oplopen tot 10.000 leraren.

Dit tekort wordt vooral veroorzaakt door de grote pensioengolf die er de komende jaren aankomt. Simpel gezegd: er gaan te veel leraren weg en er komen er te weinig bij.

Salaris

Jan van de Ven is het gezicht van lerarenbeweging PO in Actie. Hij wil actie vanuit de overheid. Volgens Van de Ven moet het vak aantrekkelijker worden gemaakt, te beginnen met een beter salaris voor leraren. De regering is al eerder met 270 miljoen over de brug gekomen. Van de Ven vindt dat veel te weinig, volgens hem is er minstens 1,4 miljard nodig.

Lees ook

Salaris is niet het enige probleem: ook de werkdruk speelt veel leraren parten. Een op de vier leraren krijgt te maken met een burn-out. Dit is een nog groter probleem bij scholen in achterstandswijken. Daar is de werkdruk voor docenten nog hoger, omdat veel leerlingen te maken hebben met een taalachterstand.

Leraren dreigen vandaag opnieuw met staking: als het kabinet niet met miljoenen over de brug komt, leggen leraren op 6 november opnieuw het werk neer.

Basisschool Samenspel, dat op tien minuten afstand van de te sluiten Montessori-basisschool ligt hoek vreest geen plek te hebben vanwege het lerarentekort.