"Een hele generatie krijgt niet het onderwijs dat ze verdient", vindt de Amsterdamse wethouder van onderwijs Marjolein Moorman. "Dat valt niet uit te leggen." Ze wil daarom structurele oplossingen om het lerarentekort aan te pakken.

Los van de vraag of er wel of niet gestaakt gaat worden aanstaande woensdag, wil de Amsterdamse wethouder een aantal onorthodoxe maatregelen nemen om potentiële leraren over de streep te trekken. "We geven zelfs een gratis griepprik en voorrang op een huurwoning om de crisis in het onderwijs te bestrijden."

Klassen met moeite bemensen

Bart Vervoort is directeur van de openbare basisschool Bijlmerhorst in Amsterdam en heeft dagelijks te maken met de problemen die het lerarentekort met zich meebrengen. Hij kan maar met moeite zijn klassen bemensen. "We leveren verdomd goed onderwijs", zegt hij niettemin. "Maar wenselijk is het niet", benadrukt hij. "Ik vind dat we met z'n allen er voor moeten staan dat elk kind in de klas een opgeleide PABO-leerkracht heeft."

Het kost Bart een groot deel van zijn tijd om de organisatie en ondersteuning van zijn personeel te regelen. "Ik kan veel dingen niet doen of te laat, en dan schuiven we het door naar het weekend of de vakantie. Officiële papieren die ik moet inleveren komen op het rijtje van 'vandaag even niet'. Dat groeit en groeit en groeit. Maar de kwaliteit van de lessen hebben mijn prioriteit."

Bart Vervoort
Bron: EenVandaag
Directeur Bart Vervoort: "De kwaliteit van de lessen hebben mijn prioriteit."

Onorthodoxe maatregelen

Begin dit jaar waren er liefst 310 vacatures niet ingevuld in Amsterdam. Behalve 23 miljoen euro extra voor de periode 2019-2023, wil wethouder Moorman daarom structurele oplossingen om het lerarentekort aan te pakken en te zorgen dat de kwaliteit omhoog gaat. "Dit valt niet uit te leggen. Een hele generatie krijgt niet het onderwijs dat ze verdient."

Eerder pleitte ze al voor een 'grotestedenbonus'. "In grote steden is de problematiek groter dan elders, leraren staan vaak voor een zwaardere opgave, het leven is er duurder en het is moeilijker om een huis te vinden." En vooral aarzelt ze niet om onorthodoxe maatregelen in te zetten, als noodoplossing. "Het laat zien dat het water ons aan de lippen staat."

info

Noodmaatregelen gemeente Amsterdam

  • Geld om zij-instromers aan te trekken
  • Aanbieden van woningen voor startende leraren
  • Docenten kunnen een gratis griepprik krijgen
  • Ambtenaren mogen één dag in de week voor de klas staan
  • Reiskosten vergoeden van leraren die van buiten de stad moeten komen

'Uitspraken minister Slob onbegrijpelijk'

De oplossing van minister Arie Slob om dan maar de toelatingseisen voor de Pabo te schrappen vindt wethouder Moorman 'onbegrijpelijk'. Er moeten wat haar betreft gewoon kwalitatief goede leraren voor de klas staan.

Ook het pleidooi van de minister voor het flexibel omgaan met het aantal lesuren vindt ze ongewenst. "We moeten niet accepteren dat kinderen voor een aantal uren naar huis gestuurd worden. Ze hebben recht op een volledige schoolweek."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.