Schooldirecteuren moeten kinderen naar huis sturen als hun leraar uitvalt, in plaats van vervanging zoeken. Die oproep doet de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en CNV Schoolleiders.

Schoolleiders in het basisonderwijs zijn steeds meer tijd kwijt met het regelen van vervanging voor zieke leerkrachten. Ook blijkt er vaak helemaal geen vervanger beschikbaar.

Een peiling door AVS onder in totaal 1400 schoolleiders laat zien dat 80 procent van de schooldirecteuren de afgelopen twee weken op zoek moest naar vervanging voor zieke leraren. In 11 procent van de gevallen ging de directeur zelf voor de klas staan. Bij een derde van de gevallen was er geen oplossing en hebben schooldirecteuren klassen naar huis moeten sturen. Deze week adviseren de bonden om schoolklassen dan maar direct naar huis te laten gaan.

Nood is hoog

Directeur Michelina Hoogeveen van de Montessorischool Mio Mondo in Amstelveen herkent het als geen ander. "Elke zondagavond vraag ik me af: 'Wie zal zich vandaag weer ziek melden'." En telkens lost ze het wel weer op, bijvoorbeeld door kinderen over groepen van andere leerkrachten te verdelen of zelf maar voor de groep te gaan staan.

Maar daarmee houd je het probleem in stand, want dat is niet goed voor de kinderen en ook niet goed voor de andere leerkrachten. Hoogeveen: "De nood is hoog. We proberen het altijd op te lossen, maar op een gegeven moment is de rek eruit."

Bekijk de reportage 'lerarentekort groot probleem voor schoolleiders'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.