Amsterdam is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als je nog interesse hebt, is het helaas te laat. De vacature is per 1 mei gesloten. Over de perfecte kandidaat wordt flink gespeculeerd. Wie moet het worden? Wat maakt iemand geschikt voor de klus en hoe kan een burgemeester ondanks zijn, of haar, bijzondere status toch een rol spelen in de gemeentepolitiek? Job Cohen weet precies wat je moet kunnen, met zijn tien jaar ervaring als burgemeester van de hoofdstad.

De gemeente Amsterdam heeft voor de huidige vacature een profielschets opgesteld. Een selectiecommissie besluit uiteindelijk wie daar het beste aan voldoet. Hoe werd Cohen destijds benaderd voor het ambt? Het was in elk geval duidelijk dat het een lid van de PvdA moest zijn. "Dat ging toen heel anders. Vanuit de partij was er iets van: zou dat niet iets voor jou zijn?"  Na benaderd te zijn voor belangstelling hoefde Cohen niet lang na te denken. "Het leek me prachtig en daar heb ik me niet in vergist."

Kijk & lees meer:

De profielschets voor de nieuwe burgemeester is opgesteld in samenspraak met inwoners van Amsterdam. Cohen denkt dat dat een goede manier is geweest. "Hoe meer je van mensen hoort over wat ze belangrijk vinden, hoe meer je nog eens op ideeën kan komen."

Wat moet je kunnen als burgemeester?

In de door de Amsterdamse gemeenteraad opgestelde profielschets staat onder meer:

  • De nieuwe burgemeester moet een ervaren bestuurder zijn
  • Met gevoel voor humor
  • Transparantie en integriteit staan hoog in het vaandel
  • Een verbindend leider die helder communiceert

Wat is volgens Cohen nodig? "Het meest centrale punt is: je moet van mensen houden. Er zijn in Amsterdam zoveel verschillende mensen die van alles willen en doen. Dat moet je leuk vinden, om met mensen om te gaan." Toch zijn er verder nog veel dingen belangrijk in de functie, aldus Cohen. "Bestuurlijke ervaring is handig, politieke ervaring is handig, je moet goed met de gemeenteraad om kunnen gaan", zo noemt hij een aantal punten. 

'Je leert terwijl je bezig bent'

Waar zou de commissie vooral op moeten selecteren? "Het één is niet ontzettend veel belangrijker dan het ander", vindt Cohen. De commissie kan volgens hem het best een keuze maken gebaseerd op wat zij nu het belangrijkst vinden. "Je leert andere dingen ook terwijl je ermee bezig bent", zo spreekt Cohen uit ervaring.

De huidige keuze is niet meer zo sterk politiek gekleurd als in de tijd van Cohen. Het tijdperk van 'de PvdA-burgemeester' kan weleens ten einde komen. "Het is een veranderde wereld", zegt Cohen daarover. "De partij heeft een andere positie. In mijn tijd hadden ze twintig zetels in de raad, nu nog een stuk of vijf." Het belangrijkste vind de oud-burgemeester dat de hele raad van Amsterdam achter de keuze staat. "Als het iemand met een andere kleur is, is dat prima."

Is het volgens Cohen tijd voor een vrouw aan het roer in de hoofdstad? "We hebben zes of zevenhonderd jaar mannen gehad, dat is toch een beetje overdreven." Dat betekent volgens Cohen niet dat het niet toch een man mag worden, maar: "Ik zou het wel mooi vinden als het een vrouw wordt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.