Wilt u de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden? Dat kan! Tot volgende week dinsdag kunt u solliciteren. Iedereen mag solliciteren, maar wilt u echt kans maken, dan moet u wel binnen het opgestelde profiel passen. Belangrijkste voorwaarden: u bent een ervaren bestuurder met humor en relativeringsvermogen en u bent de personificatie van de wapenspreuk van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

De vacature staat nog open, maar de geruchtenmachine over wie het zal worden draait al op volle toeren. Namen die in het Amsterdamse politieke wereldje  veel worden genoemd zijn bijvoorbeeld Jeanine Hennis, Alexander Pechtold, Liliane Ploumen, Roger van Boxtel. Maar de gedoodverfde favoriet is Femke Halsema, de oud-partijleider van GroenLinks.

Een burgemeester van Amsterdam moet veel in zijn mars hebben. In de door de Amsterdamse gemeenteraad opgestelde profielschets staat onder meer:

  • Het moet een ervaren bestuurder zijn
  • Met gevoel voor humor
  • Transparantie en integriteit staan hoog in het vaandel
  • Een verbindend leider die helder communiceert

Van mensen houden

Oud-burgemeester Job Cohen weet waar een nieuwe burgemeester nog meer aan moet voldoen: "Het allerbelangrijkste is je moet van mensen houden. Je moet het leuk vinden de stad in te gaan en naar de mensen te luisteren. Je moet politiek gevoel hebben en bestuurlijke ervaring is verdomd handig als je dat hebt", aldus Cohen. Een burgemeester van Amsterdam maakt in zijn carrière vroeg of laat altijd moeilijke kwesties mee. Hij moet altijd scherp zijn, maar ook soepel en makkelijk met mensen overweg kunnen.

Cohen pleit ervoor dat er een burgemeester wordt benoemd die door de tien fracties in de raad wordt omhelst. Politieke kleur vindt hij van ondergeschikt belang. Wel zou de oud-burgemeester graag zien dat er een vrouw als burgemeester wordt gekozen.

Frank Eisma is politiek eindredacteur van ‘Het gesprek met de burgemeester’ op de Amsterdamse tv-zender AT5. Iedere twee weken interviewt AT5 de burgemeester over lopende zaken. Eisma weet dus als geen ander waar een goede kandidaat over moet beschikken. "Natuurlijk gezag" is volgens hem het belangrijkste. Ook merkt Eisma op dat een vrouw zeer gewenst is voor de hoofdstad. "Maar dat was voor dat Van der Laan kwam ook zo en toen werd het dus toch een man." Het kan opnieuw alle kanten op met de keuze voor een nieuwe burgemeester. Tot 30 april staat de vacature open.