De moeder van topmodellen Gigi en Bella, Yolanda Hadid, liet via Instagram weten dat ze helemaal klaar is met plastische chirurgie. Ze zegt alles wat onnatuurlijk was in haar lichaam weggehaald te hebben.

Modeontwerpster Olcay Gulsen moedigde in RTL Boulevard de actie van Hadid aan en zei daarbij dat het zelden voorkomt dat plastische chirurgie een resultaat oplevert waar je blij van wordt. Volgens Gulsen word je van plastische chirurgie alleen maar onzekerder. Maar voor wie geldt dat?

Body Dysmorphic Disorder (BDD)

Berend van der Lei, hoogleraar Esthetische Plastische Chirurgie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is van mening dat de meeste mensen tevreden zijn na een ingreep. Toch zijn er volgens hem uitzonderingen. "Je moet op je hoede zijn, want iemand kan Body Dysmorphic Disorder hebben."

Dat is een stoornis waarbij je je inbeeldt dat je lelijk bent. Van der Lei: "Iemand is dan onzeker over iets waarvan jij en ik zouden zeggen: joh, waar maak je je druk om? Dan is er een te grote disbalans tussen wat ze willen en hoe ze zich voelen. Dat vereist eerst een psychologische aanpak."

Zelfwaarde uit je lichaamsbeeld

Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van plastische chirurgie, volgens Roos Woltering, psycholoog en redacteur bij Vrouw. Toch is het moeilijk om de precieze waarheid te achterhalen op de vraag of plastische chirurgie onzeker maakt. De conclusies van de onderzoeken verschillen. Volgens Woltering zijn mensen die veel met hun uiterlijk bezig zijn en die dat belangrijk vinden, sneller geneigd om over te gaan op plastische chirurgie. "Zij halen hun zelfwaarde uit hun lichaamsbeeld."

Maar als je denkt dat je veel gelukkiger gaat worden door alleen een ingreep te laten doen, dan zul je volgens Woltering waarschijnlijk bedrogen uitkomen. "Mensen kunnen tevreden zijn over een ingreep, en blijer zijn met dat onderdeel van hun uiterlijk, maar het algemene geluk van die persoon groeit vaak niet door plastische chirurgie."

Lees ook

'Na één ingreep, opnieuw'

Hoogleraar psychologie en schrijver van het boek 'De psychologie van het uiterlijk', Liesbeth Woertman, denkt niet dat je per definitie onzeker wordt van plastische chirurgie. "Als je aan één ding lijdt, al heel lang, en je laat dat verhelpen door plastische chirurgie, dan kan je daar best tevreden over zijn. Maar als je het doet omdat je er jonger en perfecter uit wil zien omdat je al onzeker bent en je identiteit wil ophangen aan je uiterlijk, dan loop je wel het risico om na één ingreep, opnieuw te willen."

Er is dus een grote kans dat je na het krijgen van die neus-of borstcorrectie na jaren fantaseren, extra zelfvertrouwen opbouwt. Daarmee is het fictie dat iedereen die plastische chirurgie doet, aar onzeker van wordt. Maar als je een vervormd beeld hebt van jezelf én als je onrealistische verwachtingen hebt van een ingreep, kan je daar wel degelijk onzekerder van worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.