Er is een groot gebrek aan toezicht op medische implantaten. Dat melden consumentenprogramma Radar en dagblad Trouw. Presentatrice Antoinette Hertsenberg van Radar vertelt erover. "We hebben een enorme blinde vlek gecreëerd rond implantaten. We weten niet of ze veilig zijn of niet."

Maandenlang deden tientallen mediaorganisaties in 36 landen, waaronder Radar en Trouw, onderzoek naar problemen met implantaten. Ze ontdekten dat er geregeld incidenten zijn met veelvoorkomende implantaten als pacemakers en kunstheupen. De werking van implantaten wordt niet goed bijgehouden en het duurt te lang voordat wordt ingegrepen bij ernstige bijverschijnselen.

Lees hier over het onderzoek

Gebrek aan registratie

In Nederland valt vooral het gebrek aan registratie op van het aantal en soort implantaten dat geplaatst wordt, en de bijwerkingen ervan. Ook worden nieuwe implantaten door een te snelle introductie niet uitvoerig getest.

"Een pil wordt eerst uitgebreid getest op mensen voordat die op de markt komt”, zegt Hertsenberg. "Die mensen worden een tijdlang gevolgd en daar zijn duizenden mensen bij betrokken." Ze vergelijkt dit met een pacemaker, Nanostim, die kort na introductie moest worden teruggeroepen door een defecte batterij. "Die pacemaker is getest op 58 schapen en 33 hartpatiënten en is na drie maanden op de markt gebracht. Hoe kan je dan al zeggen dat iets veilig is?"

'Niemand durft tegen innovatie te zijn'

Een bijkomend probleem is dat artsen in Nederland niet verplicht zijn om incidenten met implantaten te melden. Hierdoor ontstaat volgens Hertsenberg een onderrapportage van mogelijk gevaarlijke voorvallen: "Implantaten worden slecht onderzocht voordat ze op de markt komen. Als ze eenmaal op de markt zijn wordt er eigenlijk niet goed bijgehouden wat de ervaringen van patiënten zijn."

LEES OOK

Antoinette Hertsenberg vindt het gemak van de toelating van nieuwe medische implantaten problematisch. "Innovatie is het toverwoord. Niemand durft tegen innovatie te zijn, en op basis van dat argument wordt er heel veel toegestaan wat elders niet wordt toegestaan. Er wordt te snel gezegd: 'Als we dat goed moeten onderzoeken, lopen we drie jaar vertraging op.'"

'Er zijn gigantisch veel mensen met implantaten'

Ze adviseert mensen met een implantaat om hun zorgen te uiten. "Er zijn gigantisch veel mensen die een implantaat hebben. Ik zou, zeker als je je zorgen maakt, naar de arts gaan en dit overleggen."

Volgens Hertsenberg zijn er betere regels in de maak in Europa, al zal er volgens deskundigen weinig veranderen zolang het systeem van toelating van nieuwe implantaten in handen blijft van commerciële bedrijven.

Check het hier zelf

Wil jij weten of er meldingen zijn over een bepaald implantaat? Zoek het hier op.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.