In Nederland startte vorig jaar het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. In die tijd zijn er al 300 klachten ingediend. Voorzitter Carl Moons van het meldpunt schrikt van de cijfers uit het internationale onderzoek over implantaten. "De getallen zijn heel erg hoog, maar het verbaast me niet."

De controle op implantaten is zo gebrekkig, dat mensenlevens erdoor in gevaar komen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waar dagblad Trouw en consumentenprogramma Radar aan meewerkten. Implantaten die al op de markt waren, kunnen in verband worden gebracht met de dood van 83.000 mensen en 1,7 miljoen gevallen van letsel. 

Moeheid en gewrichtspijn

Het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten is volgens Moons het eerste onafhankelijke meldpunt voor klachten over implantaten de wereld. De meeste klachten die het meldpunt ontving, gingen over borstprotheses, bekkenbodemmatjes en orthopedische implantaten, zoals een heup, knie of enkel. 

LEES OOK

De meest gemelde klachten zijn moeheid en gewrichtspijn. Ook kunnen sommige melders hun werk minder goed doen door de aanhoudende klachten. 

Geen toezicht op implantaten

Op dit moment is er weinig toezicht op de veiligheid van implantaten. "Historisch gezien richten we ons al tientallen jaren op de veiligheid van medicijnen. Hier zijn ook wetten voor. Bij implantaten lopen we daar behoorlijk achteraan, daar is het nog niet geregeld", zegt Moons. 

Ook is het aantal implantaten de afgelopen jaren toegenomen. Volgens Moons is er een inhaalslag te maken op het gebied van veiligheid van implantaten. Het probleem ligt vooral bij het gebrek aan registratie van bijwerkingen en incidenten. 

Dit probeert Moons te veranderen met het meldpunt. "Als bijwerkingen van implantaten niet geregistreerd worden, dan weten we niet hoe vaak het mis gaat. Dat registreren doen wij nu wel."

Onveilige maagband

Burgers en zorgverleners kunnen bij het meldpunt terecht met anonieme klachten over een implantaat. Het meldpunt onderzoekt of er een relatie is tussen de klachten en het specifieke implantaat. Wanneer deze relatie vastgesteld is, maakt het meldpunt dit openbaar.

Dit gebeurde vorige week voor het eerst. Het meldpunt waarschuwde voor een maagband. Patiënten met een maagband kregen na de plaatsing ernstige darmproblemen. Ook patiënten bij wie de maagband al tien jaar geleden geplaatst is, hebben klachten. 

Moons hoopt dat patiënten met klachten over hun implantaat eerder aan de bel trekken. "In het gros van de gevallen gaat het goed, maar wanneer je vermoed klachten te hebben, meld het dan. Anders kunnen we niets."

LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.