De oostkust van Japan is vrijdag getroffen door een zware aardbeving en verwoestende tsunamigolven. De autoriteiten stelden dat de beving met een schaal van 8,9 op de schaal van Richter enorme schade heeft veroorzaakt.

Voor bijna alle landen rond de Grote Oceaan is tot nader order een tsunamiwaarschuwing van kracht. In onder meer de Filipijnen, op Taiwan en in de Amerikaanse archipel Hawaï werden grootschalige evacuaties in gang gezet.

Japanse media maakten melding van zeker acht doden, maar dit aantal zal vrijwel zeker nog fors oplopen. Kerncentrales en olieraffinaderijen werden stilgelegd, snelwegen en luchthavens gesloten en diverse hogesnelheidstreinen uit de dienstregeling genomen. In de omgeving van de hoofdstad Tokio vloog onder meer een raffinaderij in brand.

Op nieuwszenders was te zien hoe laag gelegen delen van het Oost-Aziatische land in snel tempo overstroomden. In Tokio en omgeving viel de stroomvoorziening uit voor zeker vier miljoen mensen.

De beving, die zich vrijdag rond kwart voor drie in de middag voordeed, was de zwaarste in 140 jaar in Japan. Helikopters van tv-stations gaven een beeld van de omvang van de ramp in de prefectuur Miyagi, die het dichtst bij het epicentrum ligt. Grote aantallen auto's en vrachtwagens werden meegevoerd door het wassende water. Woningen en gebouwen langs de kust werden weggevaagd door de vloedgolven. Die begonnen door de beving en een reeks nabevingen in de bodem van de Stille Oceaan, ongeveer 130 kilometer ten oosten van de prefectuur Miyagi.

In Sendai, de hoofdstad van Miyagi, werd een 10 meter hoge vloedgolf waargenomen. Elders was sprake van 4 meter hoge golven. Er wonen ongeveer een miljoen mensen in het aan de kust gelegen Sendai. Het leger heeft onder meer vliegtuigen ingezet om een beeld te krijgen van de omvang van de ramp.

Japan wordt vaak getroffen door aardbevingen, maar die hebben doorgaans een veel minder verwoestend effect dan de beving en de daaropvolgende tsuami's van vrijdag. De Japanse premier Naoto Kan heeft opgeroepen tot kalmte. ,,Luister aandachtig naar de informatie op de radio en televisie'', aldus Kan in een toespraak die op meerdere tv-zenders werd uitgezonden.

Tot in de Chinese hoofdstad Peking, meer dan 2000 kilometer van het epicentrum van de aardbeving, werd de schok gevoeld.

EenVandaag vraagt vanavond aan Rien Segers hoe deze dag is verlopen in Japan. Segers is hoogleraar bedrijfscultuur en directeur van het Center for Japanese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nederlanders die zich zorgen maken over familie en kennissen in het door een zware aardbeving getroffen Japan, kunnen contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via het gewijzigde crisistelefoonnummer 070-3487770. Hiermee komt het nummer dat eerder vrijdagmiddag is verspreid, te vervallen.

Japan getroffen door zeer zware aardbeving en tsunami

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.