Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft in de nacht van dinsdag op woensdag verwoestende schade aangericht in het midden van Italië. 

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië, ongeveer 100 kilometer onder Rome. De beving die rond 03:36 uur plaatsvond, was tot in de hoofdstad te voelen. 

Ook zijn er ongeveer vijftig naschokken geweest. Naschokken in het uur na de beving hadden een kracht van 5,5 en 5,1 op de schaal vanrichter. De meeste andere schokken daarna zaten boven een kracht van 3.

Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta, Arquata del Tronto en Pescara del Tronto zijn zwaar getroffen. In de plaats Accumoli, in de buurt van het epicentrum, vielen zeker zes doden. Een vader, een moeder en twee kleine kinderen liggen onder het puin van een ingestort gebouw, maar er is geen teken van leven. In Amatrice, een paar kilometer naar het zuiden, vielen zeker twee en mogelijk vijf doden. Volgens de burgemeester is de helft van het dorp weg. Het dorp Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er zouden daar zeker tien doden zijn gevallen. 

Het aantal gewonden en doden zal naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen aangezien reddingswerk nog in volle gang is. Op dit moment staat de teller volgens Italiaanse media op meer 73 doden en honderd vermisten. De Italiaanse brandweer kan het dodental nog niet bevestigen. 

De laatste grote aardbeving in Italië was in 2009, bij de stad L’Aquila. Toen vielen er meer dan driehonderd doden. 

In EenVandaag spreken we met aardbevingsdeskundige Rob Govers. Hij legt uit hoe het komt dat Midden-Italië relatief vaak getroffen wordt door zware aardbevingen. In de studio is Hedwig Zeedijk te gast; zij was tot deze zomer correspondent in Italië. Zeedijk gaat in op de vraag of Italië voorbereid is op aarbevingen op deze schaal. 

Epicentrum aardbeving Italië

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.