In Italië zijn deskundigen er stellig over: het coronavirus neemt in kracht af. Infectioloog Matteo Bassetti sluit zelfs niet uit dat het virus uitsterft voordat er een vaccin is.

"Zelfs patiënten van 80 of 90 jaar zitten nu rechtop in bed en ademen zonder hulp. Dezelfde patiënten zouden eerder na twee of drie dagen zijn gestorven," zegt Bassetti tegen de Daily Mail. Het virus zou volgens hem zijn veranderd van een agressieve tijger in een wilde kat.

Waaier aan mutaties

Volgens Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit van Maastricht, is het inderdaad mogelijk dat het virus in Italië gemuteerd is in een mildere variant. Maar dat betekent niet automatisch dat wij daar in Nederland voordeel van hebben, legt hij uit.

"Het coronavirus is een waaier aan verschillende mutaties. Het kan best zo zijn dat de regionale mutatie in Italië aan kracht afneemt, maar dat zegt niets over andere mutaties." vertelt Savelkoul.

Agressief virus roeit zichzelf uit

Toch zou het de hoogleraar niet verbazen als het virus zich ook in Nederland muteert in een mildere variant. "Het is niet in het belang van het virus om te agressief te zijn. Dan sterft het virus zelf ook uit, omdat mensen die snel overlijden minder tijd en gelegenheid hebben om het over te dragen."

Lees ook

Savelkoul noemt als voorbeeld de vorige SARS uitbraak, eind vorige eeuw. "Die was agressiever, maar die heeft het ook niet gehaald. Als iedere patiënt die wordt besmet doodgaat, is dat in het nadeel van het virus." Want als een patiënt overlijd, kan het virus logischerwijs niet meer door die persoon worden doorgegeven.

Verkoudheidsvirus

"Wat we vaak zien gebeuren is dat het een soort verkoudheidsvirus wordt." Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar het heeft ook nadelen zegt microbioloog Savelkoul.

"Het betekent dat het virus milder zal worden, maar wel jaarlijks terugkomt. Dat is ook de manier voor het virus om zelf te overleven", zegt hij.

Uitlegvideo: was de Zweedse aanpak van corona nou beter of slechter dan de Nederlandse?

Zweden was lang hét voorbeeldland als het ging om corona. Er was geen lockdown en toch viel het aantal besmettingen mee. Nu is dat anders: er zijn juist meer patiënten dan in veel andere landen. Verslaggever Tom van 't Einde vertelt hoe het precies zit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.