Zeer waarschijnlijk gelden er vanaf 1 juli weer nieuwe corona-maatregelen. Daarover is woensdagavond een persconferentie. Politiek commentator Joost Vullings blikt vast vooruit.

De cijfers over corona dalen nog steeds en daarom gaan we waarschijnlijk door met de versoepelingen zoals die eerder zijn voorgesteld. Rutte vertelde vanmorgen al dat we waarschijnlijk niet snel afscheid nemen van de 1,5 meter-samenleving. Maar wat kan er wel vanaf 1 juli?

Middelbare scholen

"Je kan ervan uit gaan dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team overneemt en de middelbare scholen vanaf 1 september weer volledig open gaan zonder de 1,5 meterregel", zegt Vullings.

Kinderartsen raadden het OMT aan om de scholen open te gooien en zonder dat kinderen de 1,5 meter afstand hoeven te houden van elkaar. "En die kinderartsen hebben ook een heel duidelijke stem in het Outbreak Management Team (OMT)", zegt Vullings. "Je ziet wel dat er druk vanuit allerlei sectoren komt op het kabinet, die van de 1,5 meterregel afwillen, maar dat gaat echt niet gebeuren. Vanwege het belang van goed onderwijs maakt het kabinet een uitzondering voor scholen."

Lees ook

Evenementen

Vanaf 1 juli gaat de maximale aantal bezoekers van 30 naar 100 in de horeca en casino's, sauna's en sportkantines mogen ook weer open. Maar er gaat meer gebeuren op het gebied van evenementen. "Ze gaan naast het 1 juli-pakket, wat al eerder is aangekondigd, iets extra's toevoegen", zegt Vullings.

"Bijvoorbeeld voor kermissen en andere kleine vergunningsplichtige evenementen. Als je dat organiseert en er kan 1,5 meter afstand gehouden worden, dan gaat dat toegestaan worden", zegt Vullings. Hetzelfde geldt voor als je een straatfeest wilt organiseren en ook voor hele kleine festivals en een braderie. "Burgemeesters kunnen daarvoor een vergunningen verlenen en als zij denken: dit moet kunnen, het wordt niet te druk, afstand houden is goed moeglijk dan kunnen zij het toestaan. Maar de grote festivals, dat kun je nog wel even vergeten."

Laatste persconferentie

Woensdag is de laatste corona-persconferentie voor de vakantie. Voor het kabinet wordt het door de versoepelingen ondertussen steeds moeilijker, legt Vullings uit. "In het begin mocht niemand wat. Dat is frustrerend, maar wel eerlijk. Nu er meer vrijheden komen ontstaat er ook ongelijkheid. Dat ziet het kabinet, maar de 1,5 blijft op enkele uitzondering na heilig. Dat is steeds lastiger om uit te leggen, maar dat is wel wat het kabinet blijft doen."

Als je denkt dat je deze zomer toch weer in een poptempel staat of naar een stadion gaat, dan kom je volgens Vullings bedrogen uit. "Dat zit er gewoon niet in."

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.
info

Update

Dit artikel is gepubliceerd voorafgaand aan de persconferentie op basis van informatie die op dat moment beschikbaar was. Lees hier de uitkomst van de persconferentie en welke maatregelen er nog gelden vanaf 1 juli.