Gaan de versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juni door en zit er misschien wel meer in? Daarover spreekt het kabinet morgen. Politiek commentator Joost Vullings blikt vooruit.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie. Bij de vorige persconferentie hoorden we wat de plannen zijn vanaf 1 juni en morgenavond zullen we horen in hoeverre dat door kan gaan. "Iedereen in Den Haag gaat er wel van uit dat we het routeboek gewoon kunnen volgen. Het aantal patiënten op de ic's is dermate gedaald, dat het kabinet het aandurft."

Wens van Den Haag over lagere scholen

De basisscholen zijn nu deels open, maar wanneer ze helemaal open mogen, daarover hoorden we de vorige persconferentie niks. "Toch is er in Den Haag de wenst om de lagere scholen nog voor de zomer helemaal open te gooien."

"Daar wordt nu serieus over nagedacht. Onderwijs is extreem belangrijk voor kinderen. Daarom is er de ambitie om zo snel mogelijk naar de scholen volledig te openen. Dat geeft ouders ook weer meer ruimte, wat weer goed is voor de economie. Een klassieke win-win-situatie", zegt Vullings. Voor het RIVM is daarbij bepalend wat de uitslagen zijn van het eigen en internationale onderzoek naar hoeverre kinderen het virus doorgeven. "Als die onderzoeken zijn afgerond en geruststellen, dan is dat het teken om bijvoorbeeld ergens in juni weer open te gaan."

De horeca

De horeca mag weer open op 1 juni. Dat is Tweede Pinksterdag. De vrees is dat op deze vrije dag een stormloop ontstaat in de horeca. Er wordt nu besproken of de horeca niet 30 en 31 mei al open om de toeloop te spreiden.

"Dat is een van de beslispunten waarover we morgen echt een 'ja' of een 'nee' op horen", zegt Vullings. "In de Tweede Kamer dachten ze meteen: als het 1 juni mooi weer is, wordt het misschien te druk. Het weekend ervoor wordt het waarschijnlijk ook mooi weer en zouden gasten zich dan meer kunnen verspreiden over de dagen."

Lees ook

Toelichting huidige maatregelen

Het kabinet heeft gemerkt dat de coronamaatregelen niet voor iedereen even duidelijk zijn. Want mag je nou niet met 10 mensen in het park afspreken maar wel samen sporten op diezelfde plek? Daarover is bij mensen nog veel onduidelijkheid.

En daarom zal volgens Vullings een deel van de persconferentie morgen ook in het teken staan van 'bijles'. Wat mag er nu wel en niet? "Ja, het wordt echt opletten. Pak pen en papier erbij en schrijf mee. Want de regels zijn best verwarrend."

Lees ook

Sportscholen willen niet wachten tot 1 september

Vullings weet dat er met de sector waar de sportscholen onder vallen, nog druk wordt overlegd. "Daar wordt nog over doorgepraat", zegt hij. De kans is dus groot dat daarover morgen in de persconferentie niks wordt gezegd.

"Maar je weet het nooit", stelt Vullings. "Het kabinet wil op het laatste moment nog wel eens afwijken van de voorstellen die op tafel liggen."

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.