Hoe moet het verder met de coronamaatregelen op middelbare scholen? Over die vraag buigt het Outbreak Management Team zich vandaag. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is een volledige heropening hard nodig.

"We zien nu al dat er een toename is van het aantal kinderen met een depressie. We houden ons hart vast als deze situatie ook vanaf september voortduurt", vertelt kinderarts Károly Illy.

Toename depressies

"We maken ons veel zorgen dat de psychologische schade verstrekkende gevolgen heeft voor lange termijn. Dat moeten we ons als maatschappij niet accepteren. Het onwaarschijnlijk belangrijk dat die kinderen gewoon naar school kunnen gaan."

"Mijn advies zou zijn dat vanaf het nieuwe schooljaar alle middelbare scholieren gewoon allemaal weer naar scholen kunnen gaan, zonder rekening te hoeven houden met de anderhalve meter regel." Illy is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en maakt deel uit van het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de mogelijk verdere versoepeling van de coronamaatregelen.

Leerlingen moeten afstand houden

Op 2 juni gingen de middelbare scholen weer deels open maar het fysieke onderwijs is nog altijd zeer beperkt. Ook geldt voor leerlingen de regel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden, óók onderling.

In de praktijk betekent het dat volle klaslokalen voorlopig niet mogelijk zijn en dat er op de meeste scholen maar ruimte is voor een kwart van het totale aantal leerlingen.

Besmettingsrisico

Uit onderzoek blijkt dat tieners vatbaarder zijn voor het virus dan kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook minder vatbaar voor het virus dan volwassenen. Maar omdat het risico op nieuwe besmettingen niet volledig is uit te sluiten en er op middelbare scholen leerlingen vanuit een verschillende regio's bijeen komen is het heropenen van de scholen een punt van discussie binnen het Outbreak Management Team.

"Het is kritisch kijken naar de wetenschap en het leidt natuurlijk natuurlijk tot pittige discussies binnen het OMT. Maar het is belangrijk dat we met elkaar discussie voeren of dit verantwoord is", vertelt Illy.

'Gezondheid kinderen belangrijker'

Volgens Illy moet het heropenen van de scholen en daarmee de gezondheid van de kinderen zwaarder wegen dan het kleine risico op besmetting. "We zullen ergens risico's moeten nemen, maar we kunnen het ons als maatschappij niet permitteren om al die middelbare scholieren in de kou te laten staan."

Het kabinet neemt aanstaande woensdag formeel een besluit over het versoepelen van een aantal coronamaatregelen. Hieronder valt ook het heropenen van de middelbare scholen.

Kinderarts pleit voor het volledig heropenen van de middelbare scholen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.