Fransen zijn banger voor het coronavirus dan veel andere Europeanen, Chinezen raken het liefst geen liftknopjes meer aan en Amerikanen hadden weinig vertrouwen in de maatregelen van Trump. Dat blijkt als we peilingen uit de hele wereld vergelijken.

Niet alleen in Nederland wordt door opiniepeilingen bijgehouden hoe mensen het coronavirus beleven. Dat gebeurt wereldwijd door verschillende onderzoeksbureaus. Niet in elk land wordt op hetzelfde moment, dezelfde peiling gehouden. Maar om toch een indruk te krijgen van de beleving in verschillende landen hebben we de peilingen van de laatste weken bekeken van onderzoeksbureaus als YouGov (wereldwijd), het Franse Ifop, het Duitse Infratest Dimap.

Angst en vertrouwen

Uit peilingen van EenVandaag bleek afgelopen week dat zo'n vier op de tien mensen in Nederland zich zorgen maken over de verspreiding van de ziekte. Hoe zit dit in andere getroffen landen?

Uit de peilingen in onderstaande figuur blijkt dat Nederland tot de middenmoot behoort. 34 procent van de mensen maakt zich zorgen dat ze besmet zullen raken, 58 procent heeft vertrouwen in de aanpak van de overheid. Amerikanen hebben van deze groep het minste vertrouwen in hoe de overheid reageert op de ziekte (de Amerikaanse peiling is van vóór de beslissing van Trump om vluchten uit Europese landen te weren).

Duitsland optimistisch

Duitsland is het meest optimistisch: slechts 23 procent van de mensen maakte zich afgelopen week zorgen over besmettingsgevaar en 66 procent had vertrouwen dat de overheid de ziekte onder controle heeft.

Van China en Indonesië ontbreken cijfers over het vertrouwen in de aanpak van de overheid, maar blijkt wel dat de angst hoog is in vergelijking met de rest van de selectie.

Italië koploper diagnoses per miljoen inwoners

Volgens de meest recente cijfers van het WHO zijn in Italië relatief gezien veel meer besmettingen gesignaleerd dan in het land van herkomst van het virus. In China zijn per miljoen inwoners 58 mensen besmet; in Italië zijn dat er wel 147. Nederland telde volgens deze cijfers per miljoen inwoners afgerond 19 besmette patiënten, maar volgens de laatste cijfers van het RIVM is dit inmiddels opgelopen tot 29.

Hierbij moet uiteraard vermeld worden dat dit slechts de zieken met een juiste diagnose betreft, het is waarschijnlijk dat er ook nog veel mensen rondlopen die nog geen diagnose hebben gekregen. Zo is het opvallend dat in Indonesië slechts 0,07 persoon per miljoen inwoners een diagnose van het coronavirus heeft.

Lees ook

Durft liftknopjes (niet) aan te raken

Ook als het gaat om het gebruik van mondkapjes zien we grote verschillen: in alle aziatische landen geeft een meerderheid van de mensen aan dat ze de afgelopen tijd al mondkapjes hebben omgedaan in publieke ruimtes. In Groot-Brittannië is dat bijvoorbeeld slechts 1 procent en uit onze peilingen weten we dat de afgelopen weken 13 procent geprobeerd heeft mondkapjes te kopen.

Eén op de vijf Britten durft ook objecten zoals liftknopjes niet met de handen aan te raken, peilde YouGov. Ook hier is de voorzichtigheid in Azië groter: in landen als China, Hong Kong en Taiwan doet de helft van de mensen dat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.