Het zijn niet de Olympische Spelen van Sjinkie Knegt. De shorttracker kwam met hoge verwachting naar de Spelen, maar zijn oogst blijft bij slechts één zilveren medaille. Ook zijn favoriete onderdeel, de 500 meter, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hij werd in de kwartfinale gediskwalificeerd.

Voorafgaand aan die 500 meter vertelde Knegt aan de NOS dat zijn voeten een beetje krimpen door vochtverlies. “Ik merk dat ik lichter word. Het klinkt heel stom, maar mijn schoenen worden wat te groot.” Voeten die krimpen doordat je afvalt, is dat mogelijk? 

Afvallen

Oud-zanger Mark Dakriet is tegenwoordig personal trainer en is zelf 80 kilo afgevallen. Zijn voeten hebben volgens hem nog steeds dezelfde maat: “Tijdens het afvallen is mijn voetmaat hetzelfde gebleven, dus dit is nieuw voor mij.”

Ook voor podotherapeut Riekje van der Poel is het nieuw. “Voeten worden wel groter als ze doorzakken, maar voeten die kleiner worden door afvallen, dat hoor ik nu voor het eerst.”  Wat wel kan is dat je voet slanker wordt of dat door de kou je voeten iets kleiner worden. Volgens van der Poel is het echter nooit wetenschappelijk bewezen dat voeten ook daadwerkelijk krimpen als je wat kilo's verliest. “Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.

Conclusie

Volgens podotherapeut Riekje van der Poel kunnen voeten niet krimpen, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Mark Dakriet heeft nog steeds dezelfde voetmaat, ondanks dat hij 80 kilo is afgevallen. De uitspraak van Sjinkie Knegt, dat zijn voeten zijn gekrompen door afvallen, kan dan ook bestempeld worden als 'fictie'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.