Nederland werkt samen met Duitsland, Frankrijk en Italië aan het verkrijgen van een coronavaccin. Corona-minister De Jonge hoopt op korte termijn het eerste contract af te sluiten.

Volgens deze 'Inclusieve Vaccin Alliantie' zijn gezamenlijke investeringen nodig om zo snel mogelijk een vaccin tegen het coronavirus te hebben. De vier landen zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven.

Grote uitdaging

Het versnellen van het ontwikkelingsproces en het wereldwijd garanderen van toegang tot een vaccin is nu een van de grootste uitdagingen.

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht veel van de samenwerking: "We hopen met deze vaccin-alliantie echt al op korte termijn daadwerkelijk tot een contract te komen met een aantal kansrijke initiatieven."

Lees ook

Shortlist van kansrijke initiatieven

De vier landen gaan verschillende contracten sluiten met vaccinproducenten, vertelt De Jonge. "Er is een shortlist te maken van een aantal kansrijke initiatieven. We willen op meerdere paarden tegelijk wedden, omdat we niet weten wie als eerste klaar zal zijn voor zo'n grote productie."

"Nederland is natuurlijk maar een klein landje, dus we gaan die samenwerking aan om te zorgen dat we sterk staan. Want we zijn pas echt beschermd op het moment dat we een vaccin hebben", zegt De Jonge.

Samenwerking uitbreiden

Andere landen uit de Europese Unie kunnen zich bij de 'Inclusieve Vaccin Alliantie' aansluiten. De alliantie wil dat het vaccin niet alleen voor Europese landen beschikbaar komt, maar ook voor landen met lagere inkomens, zoals in Afrika.

Zo wordt een vaccin tegen het coronavirus gemaakt - uitlegvideo

Het lijkt zo normaal dat we vaccins hebben, maar het ontwikkelen ervan is een proces dat jaren kan duren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? Verslaggever Tom van't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.