Vitamine K speelt mogelijk een belangrijke rol bij de bestrijding van het coronavirus. Artsen en onderzoekers ontdekten dat ernstig zieke coronapatiënten weinig vitamine K in hun bloed hebben.

Onderzoekers van het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis bestuderen momenteel of er een verband is tussen vitamine K en het coronavirus. Wat moeten we weten over deze vitamine en heeft het zin om vitaminepillen te slikken?

Wat is vitamine K?

Vitamine K zit in groente, en het lichaam maakt het ook uit zichzelf aan. De vitamine helpt bij de aanmaak van stollingsfactoren. Het zijn eiwitten die noodzakelijk zijn voor bloedstolling, ook zorgt het voor sterke botten en gezonde bloedvaten.

Je hebt twee soorten vitamine K, vertelt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Vitamine K1 komt uit bladrijke groenten zoals kool, boerenkool en spinazie." Deze soort (fyllochinon) wordt dus alleen via voedsel opgenomen. Bij vitamine K2 ligt dat net anders. "Deze wordt gemaakt door darmbacteriën", zegt Seidell. Ook krijg je het binnen door kleine hoeveelheden in bepaalde zuivelproducten.

info

Waar zit Vitamine K in?

In deze producten zit een hoge concentratie vitamine K, maar je vindt het ook in andere producten. Overleg met je diëtiste wat het best bij jouw dieet past.

  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Margarine
  • Olijfolie
  • Goudse kaas

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Vitaminepillen slikken?

Je kunt je afvragen: werken supplementen met vitamine K ook om reserves op te bouwen en de ziekteverschijnselen te verminderen? Nee, zegt de hoogleraar. Sterker nog: hier moet je als je COVID-19 hebt zelfs mee oppassen. "Supplementen zijn geen goede oplossing, we weten niet of het helpt. Het is ook zo dat je normaal geen tekort hebt aan deze vitamine."

Wat bekend is, is dat vitamine K zorgt voor bloedstolling. "We weten dat patiënten met COVID-19 vaak last hebben van bloedstolsels. Daar krijgen ze trombose of longembolieën van, of dat soort ellende. Vitamine K helpt de stolling juist, dus dat moet je juist niet gaan gebruiken in combinatie met anti-stolling en zeker niet in hoge dosis." Supplementen hebben vaak een hoge dosis en de inname van pillen zou dus averechts werken bij coronapatiënten.

Lees ook

Gezonde leefstijl

Maar wat kun je dan wel doen om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine K binnenkrijgt? "Je moet gewoon gezond eten, volg de Schijf van Vijf. En bijvoorbeeld zorgen dat je geen diabetes en obesitas krijgt door overmatige consumptie van ongezond eten. Dat weten we eigenlijk allemaal wel, maar de coronakilo's gaan wellicht ook hard in deze tijd. Dus moet je juist nu extra goed letten op een gezonde leefstijl", zegt Seidell.

Hoe doe je dat? Kook gevarieerd en vers en als je ziet dat iemand in de risicogroep niet in de gelegenheid is om dit te doen, help hem of haar hier dan bij. Dat is effectiever dan een strip pillen. "We moeten nu niet ineens allemaal naar de drogist rennen voor vitamine K-pillen."

Vitamine K wordt in verband gebracht met corona. Wat is het en werkt het inderdaad tegen de ziekteverschijnselen van het coronavirus?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.