Het Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam: de stad leek op weg naar een toerismeklapper: ondernemers in en rondom de stad hoopten dé omzet van het jaar te behalen. Maar door de coronacrisis viel die verwachting in duigen.

Toeristen en pers uit meer dan 39 landen, hotelboekingen, rondleidingen door heel het land, reserveringen voor restaurants en biertjes in het café tijdens het gezamenlijk kijken van het Eurovisie Songfestival: dat was de verwachting en vooral de hoop. Maar ondanks corona liggen er toch nog altijd kansen.

Voorbereidingen

De hoop op massa's toeristen is door Marc Kabbedijk, eigenaar van het Rotterdamse café Ferry, al opgegeven. "Het is een domper voor ons", zegt hij teleurgesteld. "Het Songfestival is voor onze doelgroep vergelijkbaar met de Champions League. Onze bezoekers willen het samen bekijken. Dit is echt een evenement wat mensen met elkaar willen beleven, dat hoort er echt bij."

Nadat de overwinning van Nederland tijdens het Songfestival van 2019 flink werd gevierd in het café, begonnen dan ook direct de voorbereidingen. "Vanaf dat moment zijn we er echt naartoe gaan leven. We keken al naar waar we schermen zouden plaatsen, hoe we het café zouden inrichten en welke activiteiten we konden organiseren."

Anderhalf jaar geleden maakte Lammert de Bruin deze reportage over de voorbereidingen in Rotterdam:

Na de winst van Duncan Laurence afgelopen jaar, komt het Eurovisiesongfestival aankomend jaar naar Rotterdam. Is de stad er klaar voor en wat kunnen we verwachten? En: Songfestivalexpert Lammert de Bruin ontfutselt natuurlijk een scoop.

Teleurstelling

Ondanks dat zijn hoop weg is, probeert de eigenaar te kijken of er iets mogelijk is met Fieldlab. "Wie weet zijn er voor die tijd al versoepelingen, maar ik verwacht het niet meer", zegt hij.

"Het blijft vooral jammer dat de ontmoeting van ongeveer 45 nationaliteiten, die zouden samenkomen in het café en in de stad om het Eurovisie Songfestival te kijken, niet meer doorgaat. Wanneer maak je dat ooit nog mee in Rotterdam, dat al die culturen op één plek zijn?"

Kijken wat wél mogelijk is

"Normaal gesproken krijgt de stad die het Songfestival host veel bezoekers die echt weken in het land zijn", zegt citymarketeer Marco van Hoek.

"Niet alleen zo'n 10.000 bezoekers, maar ook pers en mensen die geen kaartje hebben voor het feest, maar wel in dezelfde stad willen zijn voor de ervaring", legt hij uit. "Dat gaat allemaal niet door. Nu is het anders en moeten we vooral kijken naar wat wèl mogelijk is."

Lees ook

Samenleven van culturen

En er is wat hem betreft echt wel heel veel mogelijk. "Nederland moet de uitzending vooral goed benutten door bijvoorbeeld de postcards, de filmpjes waarin elk land zich presenteert. Rotterdam is een prachtige stad met haven en fantastische architectuur. Een stad waar meer dan 170 nationaliteiten samenkomen."

"Waarom gaan we in plaats van traditionele dingen zoals kaas, koeien en molens niet voor specifieke verhalen over bijvoorbeeld Rotterdam Zuid, waar al die culturen samenleven?", vraagt hij zich af. "Of een lokale kroeg die een soort huiskamer van de buurt is."

'Laat je zien als ondernemer'

Volgens Van Hoek vraagt het iets van de organisatie en de stad, maar mogen we er vanuit gaan dat er nu meer mensen gaan kijken op de televisie of het online gaan volgen. "Rotterdam komt hoe dan ook in de schijnwerpers. De stad kan er ongetwijfeld beter van worden. Hoewel de uitzending dit jaar een belangrijke rol speelt en grotendeels als reclame voor de stad en het land dient, kunnen ook ondernemers zelf iets doen."

"Organiseer online iets, bijvoorbeeld een pubquiz. Hierdoor bouw je toch een soort fanbase op, die zodra het kan ook fysiek zal langskomen. Schrijf de internationale pers ook aan, laat jezelf zien als ondernemer. Collectief online iets organiseren zou natuurlijk ideaal zijn."

Lees ook

Lange-termijneffect

Bovendien gaat het volgens de citymarketeer niet alleen om het geld dat het evenement diréct oplevert. "Als je een groot evenement organiseert, dan is het niet alleen de oogst van tijdens het evenement, maar vooral erna. Als je de stad op de kaart zet en hebt laten zien wat je als stad te bieden hebt, dan blijkt de jaren erna hoe je ervan hebt geprofiteerd."

"Neem Barcelona en de Olympische Spelen als voorbeeld", zegt Van Hoek. "Je moet mensen dat gevoel geven van: wat is het cool daar, ik wil daar ook wel een keer naartoe. Het zal nu alleen online moeten gebeuren. Zie het als een teaser waarin we laten zien wat Rotterdam en Nederland te bieden heeft."

'Al 2 jaar pr voor Rotterdam'

Ook Wethouder voor Onderwijs, Cultuur en Toerisme Said Kasmi ziet kansen en voordelen. Hij noemt het een geluk bij een ongeluk. "Ik meen het oprecht als ik zeg dat het de stad ook enorm veel gaat opleveren. We hebben nu al 2 jaar pr in plaats van 1 jaar. Welke stad staat nu al zo lang wereldwijd in de schijnwerpers?"

"Qua timing is het perfect: we gaan steeds meer naar een samenleving waarin steeds meer open gaat en meer mag. De finale is 22 mei en we hopen dat we naar een normale zomer gaan. Rotterdam en Nederland staan dan nog scherp op het netvlies van zo'n 200 miljoen kijkers wereldwijd."

Kansen voor ondernemers

Dit jaar zullen vooral Nederlanders de zaal van Ahoy vullen. Toch denkt Kasmi dat ook zij de stad veel zullen opleveren. "Nederlanders uit andere delen van het land blijven een paar dagen hier."

"Ze geven geld uit, boeken overnachtingen, taxi's en eten dagelijks", geeft hij aan. "Ik zie dus ook kansen voor onze ondernemers die anders niet zoveel mensen zouden verwelkomen in deze tijden."

Lange termijnwinst

Ook Ahoy, de locatie van het Songfestival van dit jaar, komt nu meer onder de aandacht. "Het is voor Ahoy ook een visitekaartje, wie weet trekt het meer evenementen in de toekomst", zegt Kasmi. En dat blijkt. "Er zijn nu al aanvragen gedaan voor nog grotere evenementen in Ahoy, waarvan we weten dat ze er niet waren geweest zonder het Eurovisie Songfestival."

"Met dit evenement kunnen we laten zien wat onze stad te bieden heeft", vertelt hij. "Misschien komen mensen niet deze zomer, maar zo planten we wel een zaadje in hun hoofd, zodat ze zodra het kan, wel heel graag willen komen. Op de lange termijn zal het evenement dus ook ondernemers die nu nog niet tevreden zijn, echt meer opleveren."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.