Vier kinderen kwamen eind september om het leven in Oss door een botsing met een trein. Meerdere ouders moeten opeens met een enorm verlies leven, maar ook de groepsgenoten en vriendjes van de overleden kinderen. Hoe leg je aan een kind uit dat je vriendje, broer of zus nooit meer terugkomt?

“Het is enorm ingrijpend”, zegt Richard Hattink. Hij is deskundige op het gebied van rouwverwerking. Hij helpt met name kinderen om te gaan met verlies. “Het is niet iets wat iedere dag gebeurt en een confrontatie voor de kinderen: ook zij zijn sterfelijk.”

Bij een herdenking, zoals in Oss, is het belangrijk om na te denken hoe je met kinderen moet praten over dit verlies. De situatie is waarschijnlijk anders dan de meeste kinderen kennen zegt Hattink. “Veel kinderen hebben meegemaakt dat een kat, de goudvis of opa of oma overlijdt. Maar het is anders als kinderen overlijden en al helemaal als het om meerdere kinderen gaat.” Hoe leg je zoiets uit? 

Gebruik geen beeldspraak

Volgens Hattink is de dood eigenlijk een ‘normaal’ thema voor kinderen. “Maar volwassenen hebben de neiging om kinderen proberen te beschermen.” Dat is begrijpelijk, maar werkt vaak niet. “Eigenlijk is het verstandig om de meest verschrikkelijke aanpak te kiezen. Namelijk: vertel alles.” Het is voor kinderen van belang om te weten dat iemand die dood is niet meer terug komt.

Hattink legt uit dat kinderen anders met hun fantasie een verhaal kunnen gaan bedenken rondom de dood. Dat brengt ze soms verder van huis. “Ik gebruik altijd het voorbeeld van mensen die zeggen dat mama een sterretje is geworden. Een hele mooie beeldspraak maar het klopt niet. Ik ken een geval waarbij een jongetje vier dagen door een weiland is gaan lopen omdat hij een vallende ster heeft gezien.”

info
clock 08-10-2018 14:24

VOORBEELD UITLEG KINDEREN

Richard Hattink geeft een voorbeeld hoe je uit kan leggen dat sommige kinderen of mensen een ongeluk wel overleven en anderen niet. “Het kan helpen om de vergelijking te maken. Bijvoorbeeld met een koffiekopje. Die laat je soms vallen en dan is er niets aan de hand. Soms zit er een barst in, maar kun je hem nog prima gebruiken en soms valt het kopje in een miljoen stukjes. Dan wordt je niet meer beter en zo is het met ongelukken ook.”

Een herdenking kan kinderen helpen met de verwerking en het begrijpen van wat er is gebeurd. Hattink: “Het fijne aan een herdenkingsbijeenkomst is dat je met z’n allen nog een keer bij elkaar komt. Zo zien kinderen ook: dit is niet alledaags. Want dit doen we niet voor de hond en de goudvis. Wat ook fijn is, is dat het een ijkpunt is om nog eens te kijken hoe kinderen er nu over praten en er nu op reageren.” 

Blijf de namen noemen

Het is belangrijk om juist ook na de herdenking het er nog met kinderen over te hebben. Soms zijn ze er nog niet aan toe om erover te praten, en komt dat later op gang. “Blijf met ze praten en blijf de namen noemen van de kinderen waarover het gaat”, zegt Hattink. 

Als kinderen met een verlies blijven zitten en er ook niet goed over kunnen praten, werkt het soms om speciaal speelgoed in te zetten. “Het voordeel hiervan is dat je alles kan uitbeelden.” Het speelgoed dat Hattink gebruikt zijn bijvoorbeeld poppetjes met verschillende emoties, omdat iedereen anders op verlies reageert. Een ander voorbeeld van het speelgoed zijn locaties, zoals een kist die de grond in gaat of een aula waar een herdenking plaatsvindt. 

Speelgoed waarbij kinderen met volwassenen spelenderwijs het verlies van iemand bespreekbaar kunnen maken.

Verwerken door te spelen

Door met kinderen met dit speelgoed te spelen, kan je ze uitleggen wat er gaat gebeuren op een begrafenis. Of spelenderwijs met hen te praten over het verlies. Hattink: “Als volwassenen rouwen, storten ze zich op hun werk. En kinderen doen dat eigenlijk ook. Maar hun werk is spelen. Dus hoe fijn is het is als je dan letterlijk kunt verwerken met het speelgoed wat je al kent.”

KIJK & LEES VERDER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.