Op 1 juni 2005 mochten kiezers in Nederland zich voor het eerst in een referendum uitspreken. Toen ging het over de Europese Grondwet. En ook toen was het van-dik-hout-zaagt-men-planken in de campagne. 

De VVD kwam met een spotje waarin Auschwitz en Srebrenica van stal werden gehaald. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner vreesde dat de EU uiteenvallen zou vallen volgens een Joegoslavië scenario. Veel indruk maakte zijn oproep niet: 61,5 procent van de Nederlanders stemde tegen.

Hoe kwam het referendum in 2005 tot stand? En is het EU-sentiment in tien jaar tijd veranderd? In Radio Eenvandaag is Niesco Dubbelboer te gast. Tegenwoordig is hij van de organisatie Meer Democratie, maar van 2003 tot 2006  was hij Tweede Kamerlid van de PvdA en een van de initiatiefnemers van het raadplegende referendum over de Europese Grondwet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.